Akademik Duraković u očaju: Gledamo prijenos genocida uživo!

7
F.V.
Akademik Duraković u očaju: Gledamo prijenos genocida uživo!
Foto: Kolaž / Napadi na Gazu, Esad Duraković

Gledamo prijenos genocida uživo, kaže za portal Radiosarajevo.ba akademik Esad Duraković, redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH i penzionisani redovni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, orijentalist i arabist, intelektualac koji je hrabro digao glas protiv eskalacije nasilja na Bliskom istoku, a posebno bjesomučnog razaranja Gaze.

Izraelska kopnena invazija na Gazu je počela, saopćeno je danas. To je vrhunac višesedmičnog divljačkog razaranja grada teritorijalno manjeg od prostora bosanskog gradića Olovo.

Kako prenosi Al Jazeera Balkans, izraelsko bombardiranje Gaze se pojačalo nakon što je vojska rekla da "širi operacije" na teritorij.

Podaci iz Centralne banke: Pogledajte koliko novca na računu čuva najveći crnogorski štediša

Podaci iz Centralne banke: Pogledajte koliko novca na računu čuva najveći crnogorski štediša

Hamas poručuje da su se njegovi borci sukobili s izraelskim trupama na raznim lokacijama. Međunarodni mediji i humanitarne agencije kažu da su izgubili kontakt s osobljem u Gazi usred gotovo potpunog prekida komunikacija.

"Čovjekov karakter ostao je u osnovi je isti od antičkih vremena do danas. U antičkom Rimskom Carstvu kao tada najvećoj i najmoćnijoj civilizaciji bijaše Koloseum u koji su i moćnici i svjetina s tribina uživali u pokolju i robova i životinja. Čist užitak u pokolju; izvanredan dar ljudskom nagonu da proljeva krv uživajući u tome", u očaju je akademik Duraković.

Srebrenica 1995. – Gaza 2023.: "Ako nas čujete, recite svijetu…"

Srebrenica 1995. – Gaza 2023.: "Ako nas čujete, recite svijetu…"

Ono što gledamo danas na međunarodnoj sceni, reći će, može se uspoređivati sa tim.

"Danas imamo Gazzu (nedavno i Bosnu) koja je 'kvalitetom' i publikom moderni Koloseum: svjetski moćnici, imperatori i oni koji misle da to jesu ili bi htjeli biti organiziraju masakr u Gazzi i gledaju, strastveno, preko svojih tv ekrana i mobitela. Pri tome se zaklinju u Vrlinu i Demokratiju. Smatraju sebe civiliziranim. Ah, kako uživaš, zločinačka ljudska prirodo",  zaključio je akademik Duraković u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Najzanimljive vijesti iz minuta u minut iz Izraela, Palestine i Pojasa Gaze pratite i putem portala Radiosarajevo.ba na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije