Akademik Duraković o susretu Schmidt-Plenković: Ovo je agresija na suverenitet BiH!

15
Radiosarajevo.ba
Akademik Duraković o susretu Schmidt-Plenković: Ovo je agresija na suverenitet BiH!
Foto: Društvene mreže / Akademik Duraković o susretu Schmidt-Plenković

Visoki predstavnik Christian Schmidt susreo se u subotu, 6. januara, s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem. 

Srdačan susret, sudeći prema fotografijama - kojem je prisustvovao i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman - rezultirao je naglaskom na "zajedničkoj saradnji za unapređenje situacije u Bosni i Hercegovini". Tako je, naime, navedeno u Plenkovićevoj objavi na društvenoj mreži X na nakon sastanka.

„Ništa nije slučajno“

Zanimljivo je da do ovog susreta dolazi nakon ponovnog aktueliziranja priče o Izbornom zakonu u BiH. Podsjetimo, u oktobru 2022. godine premijer Hrvatske je priznao da je „Republika Hrvatska izlobirala nametanje izmjena Izbornog zakona BiH“.

Teška saobraćajna nesreća u Mostaru, povrijeđene najmanje dvije osobe

Teška saobraćajna nesreća u Mostaru, povrijeđene najmanje dvije osobe

„Angažirali europsku i američku diplomaciju, angažirali najveću razinu Europskog vijeća, predsjednika, da se bavi temom BiH. I kad sve to nije uspjelo, jer se nije htjelo, od političkih stranaka u BiH, osigurali smo da se Hrvatima pruži ruka u smislu njihovih prava, a visoki predstavnik je bio jedini koji je mogao pomoći i pomogao. Ništa od toga nije slučajno. Moramo podržati BiH za status kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Europskog vijeća u prosincu”, kazao je Plenković oktobra 2022. godine u Saboru RH, koji nije krio pozicije Zagreba.

Akademik Esad Duraković oštro je reagirao na susret Plenkovića i Schmidta, upozoravajući ponovo na djelovanje Hrvatske u BiH.

„Objavljeno je ovih dana da Schmidt bio s Plenkovićem da bi razgovarali o Izbornom zakonu u BiH!? To je međunarodna agresija na suverenitet BiH jer Hrvatska nema pravo razgovarati o tako važnom faktoru suvereniteta. Schmidt ga na to podstiče, a upravo on bi morao braniti suverenitet zemlje. Pri tome treba imati u vidu da je Hrvatska osuđena za „udruženi zločinački poduhvat“ (UZP) u BiH. To je sada akt agresije na nas suverenitet od strane susjedne zemlje koju je međunarodni sud optužio za zločin prema njoj“, kazao je akademik Duraković za Radiosarajevo.ba.

Duraković je razočaran odsustvom reakcija iz BiH na ovaj susret i poruke koje se šalju Sarajevu.

Iz DF poručili: Schmidt razgovorima u Zagrebu dijeli i omalovažava BiH

Iz DF poručili: Schmidt razgovorima u Zagrebu dijeli i omalovažava BiH

Nisam zapazio da su naši političari reagirali na to. Dužni su bili da upale i usmjere sve reflektore na to, da naizmjenično drže konferencije za štampu itd. Javnost, također, morala bi reagirati. No, svi šute, koliko sam zapazio. Dakle, imamo nastavak internacionalne agresije na suverenitet BiH i istovremeno potpunu ravnodušnost domaćih političkih faktora, akademske javnosti, građanstva. Ne zaslužujemo budućnost! Definitivno se odričemo budućnosti i suverenosti BiH", ogorčeno konstatira akademik Duraković, te zaključuje:

To će stići na naplatu

"Nemoralno šute oni koji bi najviše i najglasnije morali govoriti. To će stići na naplatu. Ja sam emigrirao u vlastu ogorčenost“.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je u septembru 2022. godine na Twitter nalogu (današnji X) napisala da su sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini, Christianom Schmidtom dogovarali izmjene Izbornog zakona BiH...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije