Aida Pilav o trenutnoj situaciji s koronavirusom u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Aida Pilav o trenutnoj situaciji s koronavirusom u Kantonu Sarajevo
Foto: Anadolija / Aida Pilav

Aida Pilav predsjednica Kriznog štaba KS kazala je na današnjoj press konferenciji da je došlo do promjene epidemiološke sitaucije u Kantonu Sarajevo i dodala da nema mjesta panici, ali da moramo biti oprezni.

"Imali smo miran period od 2,5 sedmice, a onda je početkom ovog mjeseca došlo do novog rasta. Najveći broj novozaraženih je bio od 11. juna do 20. Trenutna situacija u KS je da je 116 aktivnih slučajeva, a izliječenih je 111. Opet smo u situaciji da je broj novozaraženih veći od broja izliječenih"; kazala je Pilav.

Kazala je da se preporučuje nošenje lične zaštitne opreme, posebno maske u zatvorenim prostorima, držanje fizičke distance, dezinfekcija prostora i psoebna lična higijena.

"Krizni štab još uvijek ne smatra da je potrebno uvoditi neke posbene restriktivne mjere. Naši sugrađani moraju da se naviknu na novi način života, jer virus je tu, virus cirkulira.

U trenutku kada je došlo do povećanja novozaraženih, imamo definiranih pet klastera. Uglavnom se radi o porodičnim klasterima. Prvi koji se javio već je zatvoren, indikativno je da je taj klaster činilo 20 osoba. Jedan od naših sugrađanki došla je autobusom iz Švedske, jedan izvor je vezan za dolazak iz Hrvatske, a drugi iz Srbije.

Virus je izgubio svoju potentnost. Trenutno je KCUS-u smješteno 18 pacijenata, niko nije na respiratoru. Krizni štab barem za sad ne razmišlja o dizanju novih mjera, izuzev ove kojom je privremeno zabrana posjeta socijalnim ustanovama"; istaknula je Pilav.

Situacija u gerontološkom centru je pod kontrolom poručila je ona.

"Moramo se navikavati i prelaziti na novi stil života", zaključila je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije