Aida Pilav pozitivna na koronavirus

1
Radiosarajevo.ba
Aida Pilav pozitivna na koronavirus
Screenshot / Aida Pilav

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, pozitivna je na koronavirus.

Ovo je potvrdila Pilav za Radiosarajevo.ba.

"Dobro se osjećam. Asimptomatska je", dodala je Pilav.

Ona je o ovome obavijestila i premijera KS Marija Nenadića i članove Kriznog štaba KS, navodeći da će u narednom period biti odsutna s posla, jer joj je PCR test, urađen 17. oktobra, pokazao pozitivnost na COVID-19.

"Dakle, radi se o porodičnim kontaktu (moj brat) koji je na COVID-19 pozitivan od 16. oktobra, sa kojim ne živim u istom domaćinstvu, a ja sam kontrolno išla na testiranje, kao jedan od potencijalnih kontakata. Potpuno sam bez simptoma, ali je pozitivnost utvrđena.

Uvažavajući da sam asimptomatska, te uz moja stroga poštivanja epidemioloških mjera na preporučenim mjestima – nošenje maske, distance, kraća zadržavanja, neposjećivanje velikih skupova, mala je vjerovatnoća da sam mogla biti prijenosnik u prethodna dva dana, posebno, jer nemam do sada niti jedan razvijen simptom", navela je Pilav u obavještenju.

Istakla je da se jučer javila svom porodičnom doktoru i nadležnom epidemiologu, obavila potrebne razgovore sa kolegom infektologom, i vodi se u samoizolaciji.

"U nadi da će sve proći bez posljedica na moje zdravlje i zdravlje mojih najbližih, obaveza mi je da Vas o istom obavijestim na ovaj način i sugerišem da, obzirom na značajnu lokalnu transmisiju COVID-19 u Kantonu Sarajevu, a po zakonskim odredbama, hitno ovlastite osobu koja će predsjedavati Kriznim štabom Kantonalnoga ministarstva zdravstva, tačnije voditi proces, kako sam ga i ja vodila, a da ne bi dolazilo do zastoja u radu ovog savjetodavnoga tijela.", napisla je Pilav u obavijesti Nenadiću i članovima Kriznog štaba.

Podsjetimo, u Kantonu sarajevo su u protekla 24 sata potvrđena 103 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Od pomenutog broja novozaraženih, porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 67 osoba, odnosno 65,04 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 25 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 903.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 66 osoba, od kojih dvije koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Na sreću nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih u KS ostao 94 osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije