Agencija za vodno područje Save upozorila gdje je moguće izlijevanje rijeka

Radiosarajevo.ba
Agencija za vodno područje Save upozorila gdje je moguće izlijevanje rijeka
FOTO: AA / Rijeka Bosna se izlila iz korita/Ilustracija

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save saopćili su informacije o stanju vodostaja zabilježenom u 15 sati.

Kako su naveli, prognoza intenzivnih padavina najavljena za danas i sutra uslovila je potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

"U Informaciji o stanju vodostaja na vodnom područje rijeke Save u FBiH od 21. juna 2020. godine, prognozirano je povećanje vodostaja na području Tuzlanskog kantona, što je u toku današnjeg dana potvrđeno gdje je došlo i do izlijevanja rijeka na određenim lokalitetima. 

Prema podacima meteorološkog prognostičkog modela očekuje se smanjenje intenziteta i prestanak padavina što bi trebalo da potraje do kraja dana, nakon čega se tokom noći očekuje ponovno intenziviranje padavina", ističu iz Agencije.

Navode da je na stanici Karanovac, koja se nalazi na rijeci Spreča-područje nizvodno od brane Modrac, dostignuta kota pri kojoj počinje obavještavanje o poplavama.

"S obzirom na karakter prognozirane pojave opasnost na izljevanje iz korita moguće je se pojavi u toku današnjeg dana i tokom sutrašnjeg dana, na području općina Kladanj, Olovo, Zavidovići, Sapna, Kalesija, Tuzla, Srebrenik, Lukavac, Gračanica i Gradačac, a odnosi se na slijedeće slivove i vodotoke: srednji i donji tok sliva rijeke Bosne, sliv rijeke Krivaje sa svojim pritokama, sliv rijeke Spreče sa svojim pritokama, sliv rijeke Tinje, te
sliv rijeke Drinjača", istaknuto je u saopćenju.

Iz Agencije dodaju da se sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkog stanju provode u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

"Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH. Sugerišemo povećan oprez stanovništvu uz nadevena područja", saopćili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije