Agencija za vodno područje rijeke Save: Trenutno ne prijeti opasnost od plavljenja

Radiosarajevo.ba
Agencija za vodno područje rijeke Save:  Trenutno ne prijeti opasnost od plavljenja
FOTO: Screenshot / Rijeka Sava / Ilustracija

Agencija za vodno područje rijeke Save redovno, nekoliko puta tokom dana, detaljno analizira trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije, prognozu vremena za naredna četiri dana dostavljenu od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda, trenutne vodostaje na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih voda, rezultate prognoze padavina i vodostaja prognoznog modela za Unu-Sanu kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv rijeke Save.

„Uslijed prestanka padavina trenutno se bilježi trend stagnacije i blagog opadanja vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH. Tako je vodostaj rijeke Bosne na VS Maglaj u posljednjih 6 sati opao za 75 cm, a na VS Žepče za 71 cm, za isti period na VS Sanski Most (Sana) i VS Kaloševići (Usora) vodostaj je opao za 19 cm. Jedino na rijeci Savi bilježimo povećanje vodostaja što je i za očekivati jer prema ovom vodotoku otječu sve vode sa vodnog područja rijeke Save“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da iako je vodostaj rijeke Save u porastu u ovom trenutku ne prijeti opasnost od plavljenja na ovom području obzirom da je do kote proglašenja redovne odbrane od poplava preostalo nešto manje od 3 metra.

„Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim praćenjem vodostaja i obavještavanjem o stanju na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH“, naglašeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije