Agencija za vodno područje Save: U ovom trenutku ne prijeti opasnost od plavljenja

Radiosarajevo.ba
Agencija za vodno područje Save: U ovom trenutku ne prijeti opasnost od plavljenja
FOTO: Screenshot / Rijeka Sava / Ilustracija

Značajne količine sniježnog pokrivača, porast dnevnih temperatura koje utiču na topljenje sniježnog pokrivača, kao i najava padavina u narednim danima uslovili su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo redovno, nekoliko puta tokom dana, detaljno analizira sljedeće podatke: Trenutne vodostaje na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije, Prognozu vremena za naredna četiri dana dostavljenu od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Trenutne vodostaje na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih voda, Rezultate prognoze padavina i vodostaja prognoznog modela za Unu-Sanu kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv rijeke Save.

Povećanje vodostaja bilježi se na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, a naročito na slivu rijeke Une i Sane, gornjem toku rijeke Vrbas, te gornjem i srednjem toku rijeke Bosne.

Trenutno su na vodomjernim stanicama Ključ, Sanski Most, Bihać, Klokot, Žepče i Maglaj dostignute vrijednosti vodostaja pri kojima je započelo kontinuirano obavještavanje nadležnih službi o mogućoj pojavi poplava. Značajan problem predstavljaju manji, bujični, vodotoci koji zbog topljenja snijega na višim kotama donose značajne količine vode u glavne riječne tokove.

Isti zbog svog malog kapaciteta korita nisu u mogućnosti primiti sve količine vode pa se djelimično javljaju plavljenja okolnog terena.

Uposlenici Agencije za vodno područje rijeke Save prate situaciju na terenu i trenutno se vrši obilazak područja uz rijeku Unu i Sanu (Bihać, Sanski Most i Ključ), rijeku Vrbas (Gornji Vakuf, Donji Vakuf) i rijeku Bosnu (Žepče, Maglaj).

Prema raspoloživim meteorološkim prognozama u poslijepodnevnim satima očekuje se smanjenje intenziteta padavina.

Što se tiče vodostaja rijeke Save i on je u porastu ali u ovom trenutku ne prijeti opasnost od plavljenja na ovom području pošto je do kote provođenja redovne odbrane od poplava preostalo oko 4,5 metra.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim praćenjem vodostaja i obavještavanjem o stanju na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije