Agencija za vodno područje rijeke Save objavila posljednju informaciju o vodostajima

Radiosarajevo.ba
Agencija za vodno područje rijeke Save objavila posljednju informaciju o vodostajima
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Žepče

Trenutno se na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH bilježi porast vodostaja, saopćeno je iz Agencija za vodno područje rijeke Save.

Dodaje se da prema raspoloživim podacima i prognoznim hidrološkim modelima najznačajnije povećanje vodostaja očekuje na slivovima rijeka Une i Sane, posebno na području Sanskog Mosta i Sanice (HS Sanski Most, HS Sanica i HS Hrustovo).

“Prema prognoznim modelima stanje na slivu rijeke Bosne se od 17 sati počelo da mijenja u odnosu na ranije prognoze, naročito područje Maglaja (HS Maglaj), gdje se bilježio značajan porast vodostaja. Prognozni modeli pokazuju da će padavine biti u toku noći na čitavom slivu rijeke Bosne, tako da se maksimalne vrijednosti vodostaja očekuju tokom sutrašnjeg dana, odnosno 14. maja 2019. godine. Kote pri kojima počinje obavještavanje o mogućnosti pojave plavljenja (za poplavna područja definisana FOP-om) dostignute su na većini stanica na rijeci Uni i Sani, te na HS Maglaj”, pojašnjeno je.

Kako je naglašeno za navedena područja sugeriše se povećan oprez stanovništva i pojačane aktivnosti nadležnih jedinica civilne zaštite.

“Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo je pravnim licima koja provode mjere aktivne odbrane od poplava na ovim područjima dostavila zahtjev za pojačano praćenje stanja objekata za zaštitu od poplava i pripreme za eventualno provođenje mjera redovne odbrane od poplava. Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanje mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija će provesti sve mjere predviđene FOP-om”, zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije