Mostar / Agencija za vodno područje Jadranskog mora o prljavoj Neretvi

09. 09. 2020. u 14:39:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Britanski naučni portal Science Blurtit jednom je na svojim stranicama Neretvu opisao kao smaragdnu ljepoticu, izuzetno čistu rijeku koja se može piti u svakom mjestu od njenog izvora do ušća u Jadransko more.

Dobro bi se zamislili nad tom rečenicom da je vide u današnjem izdanju.

Šokantne fotografije prljave i mutne rijeke osvanule su na društvenim mrežama.

Koji je razlog nove promijene boje Neretve  pokušali su objasniti iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora gdje su kratko rekli da se tek utvrđuje razlog.

''Inspektori su na terenu te ispituju okolnosti promjene boje rijeke. Djelatnici Agencije će uzeti uzroke vode nakon čega će oni biti upućen na analizu te će tek tada biti poznato zašto je došlo do promjene boje Neretve'', rekli su iz ove agencije za Bljesak.info.

Kako je za Bljesak.info potvrdila Marija Buntić iz Elektoprivrede HZHB riječ je o redovitom planiranom ispustu Hidroelektrane Mostar.

''Zbog planiranog ispusta došlo je do kratkotrajnog zamućenja Neretve i nema apsolutno nikav negativan učinak na okoliš'', kazala je Buntić.

Ispust je, kaže, redovan i održava se svake godine. Ponovila je kako nema neželjeni utjecaj na okoliš jer je riječ o mulju koji se inače nalazi u rijeci. Buntić tvrdi kako promjena boje rijeke nema veze sa vršenjem radova na HE Mostar. Trajanje ispusta na HE Mostar trajat će do 16 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA