Agencija za sigurnost hrane: S bh. tržišta se povlače opasne bombone

Radiosarajevo.ba
Agencija za sigurnost hrane: S bh. tržišta se povlače opasne bombone
Foto: Agencija za sigurnost hrane / Bombone „Kiss me“ sa okusom limuna, maline i crne ribizle

Bombone „Kiss me“ sa okusom limuna, maline i crne ribizle bit će povučene sa tržišta Bosne i Hercegovine, jer je utvrđeno da sadrže previsok nivo Kvinolin žute boje i (e 104) i Tartrazina (E 102).

Naime, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obaviještena da se BiH nalazi među zemljama u koje je distribuiran pomenuti proizvod koji ne odgovara propisima o prehrambenim aditivima i pružanju obavještenja potrošačima o hrani.

Kako su iz Agencije naveli, rizik koji stvara konzumacija ovog proizvoda, porijeklom iz Poljske, nije visok, ali ipak postoji uticaj na ljudsko zdravlje.

Prema analizi, pomenute bombone sadrže 44,6 miligrama po kilogramu spornih supstanci, a dozvoljena je količina miligrama po kilogramu.

Sve raspoložive informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti proizvoda Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima“, navodi se u saopštenju Agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije