Afera 'Respiratori': U nastavku suđenja saslušana dva svjedoka

2
Fena
Afera 'Respiratori': U nastavku suđenja saslušana dva svjedoka
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Fikret Hodžić

Braniteljica drugooptuženog u "slučaju Respiratori", advokatica Marsela Bajramović kazala je danas kako su u nastavku suđenja u ovom predmetu saslušana dva relevantna svjedoka.

"Danas ste imali priliku svi neposredno vidjeti i čuti, po našem mišljenju, dva vrlo pozvana i relevantna svjedoka u vezi sa samim uređajem respiratora, marke ACM812 A", izjavila je Bajramović po okončanju ročišta u Sudu BiH u predmetu Novalić i drugi, na kojem su saslušana dva svjedoka koje je predložila odbrana drugooptuženog.

Istovremeno, istaknula je kako je odbrana osigurala, a Sud dozvolio da se izvrši i neposredna demonstracija, odnosno predstavljanje svih opcija/funkcija koje spomenuti model respiratora posjeduje.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Danas nastavak suđenja Fadilu Novaliću i ostalim: Sporni respiratori stigli u Sud BiH

Danas nastavak suđenja Fadilu Novaliću i ostalim: Sporni respiratori stigli u Sud BiH

Dodala je kako je to učinjeno od ovlaštenog servisera, inženjera koji već duže od 30 godina radi sa respiratorima različitih proizvođača i različitih modela, uključujući i konkretno model ACM812 A.

"Ono što je vrlo važno, čuli smo u konačnici njihovu namjenu, da ima modove za invazivnu i neinvazivnu ventilaciju, tako da je vrlo pogodan, praktičan i primjenjiv za razne vrste bolesnika, sve do težih kliničkih slika, odnosno do pacijenata koji su smješteni na jedinicama intenzivne njege", navela je Bajramović.

Referirajući se na ovu, odnosno raniju fazu postupka, advokatica je kazala kako je, zapravo, Tužilaštvo, u skladu sa zakonskom obavezom, bilo dužno utvrditi sve činjenice i one koje idu na teret, ali i one koje idu u korist svake osumnjičene osobe.

Afera "Respiratori": Odbrana Novalića kao dokaz iznijela novinske članke

Afera "Respiratori": Odbrana Novalića kao dokaz iznijela novinske članke

"Mi vjerujemo u neovisnost Suda i vjerujemo da će izvršiti potpuno neovisnu ocjenu svih dokaza, oslobođenu svih pritisaka i donijeti pravičnu odluku", kazala je Bajramović.

U Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu u kojem su pored Fadila Novalića, federalnog premijera, optuženi – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme "F. H. Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i pravna osoba "F. H. Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Radi se o predmetu čiji se akteri terete u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma "F. H. Srebrena malina".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije