Afera 'Respiratori': Vještak tvrdi da uvezeni kineski respiratori nisu za intenzivnu njegu

6
Radiosarajevo.ba
Afera 'Respiratori': Vještak tvrdi da uvezeni kineski respiratori nisu za intenzivnu njegu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da respiratori koji su uvezeni u vrijeme pandemije korona virusa nisu predviđeni za jedinice intenzivne njege.

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, nakon pauze od sredine jula, nastavljeno je izlaganjem nalaza Leandra Pecchie, biomedicinskog inženjera i stručnjaka za medicinske aparate.

Vještak je po naredbi Tužilaštva iznio ocjenu respiratora ACM 812A, koji je uvezen u Federaciju BiH u proljeće 2020. godine. Pecchia je naveo da je sam proizvođač iz Kine u uputstvu za upotrebu naveo da se ovaj aparat koristi prilikom transporta, u hitnim slučajevima i da nije navedeno da je namijenjen za jedinice intenzivne njege.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Suđenje Novaliću i ostalima: Znao da glasa za nabavku respiratora

Suđenje Novaliću i ostalima: Znao da glasa za nabavku respiratora

“Da sam ja proizvođač, ja bih to napisao masnim slovima”, kazao je vještak.

On je objasnio da su respiratori podijeljeni u klase i da mogu biti korišteni u penzonerskim domovima, ambulantnim kolima prilikom prevoza pacijenata, u operacionim sala, te na intenzivnoj njezi i da su ti aparati najsofisticiraniji, piše detektor.ba

Pecchia je objasnio koji su nedostaci respiratora ACM 812A zbog kojih nije pogodan za intenzivnu njegu pacijenata odnosno za dugotrajno korištenje. Osvrćući se na standarde međunarodnih organizacija i agencija, on je zaključio da ACM 812A ispunjava manje od 50 odsto uslova za respiratore namijenjene intenzivnj njezi.

Vještak je potvrdio da je kineski proizvođač “Beijing Aerospace” dobio certifikat i oznaku “CE” od nezavisne agencije za kvalitet proizvodne linije, ali da nema certifikata za konkretan aparat.

“Mora biti certifikat za konkretan proizvod ako je viša klasa… Nisam ga mogao pronaći”, kazao je Pecchia.

Model respiratora HCV 003, koji je prvobitno bio naručen, vještak, kako je objasnio, nije mogao ocijeniti, jer nije imao dovoljno tehničkih podataka. Naveo je da oni koji su napisani takođe ukazuju na nedostatke.

S Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

Na pitanja Novalićeve Odbrane, Pecchia je objasnio da ne tvrdi da uvezeni respiratori nisu pogodni za namjenu koja je navedena u uputstvu za upotrebu i da ne govori ništa protiv proizvođača, ali da taj model nije za intenzivnu njegu.

Braniteljica Vasvija Vidović predočila mu je navode iz uputstva da se koristi za akutni respiratorni zastoj, na šta je vještak rekao da je to blaže od sindroma aktunog respiratornog zastoja. Na pitanje da li se i akutni respiratorni zastoj liječi na intenzivnoj njezi, on je rekao da to treba pitati ljekare.

Odbrana je prezentovala dokument u kojem je navedeno da proizvod ima oznaku CE, na šta je vještak rekao da su to podaci sa sajta preprodavača i da oni mogu staviti šta hoće.

On je na pitanje o verifikaciji koju je izvršio “Verlab” u BiH rekao da se ta testiranja rade u odnosu na priručnik. Odbacio je rješenje iz Srbije, gdje su prije pandemije ovaj model respiratora svrstali u više klasu, navodeći da to nije uradilo tijelo nadležno za certifikaciju. Kazao je da verifikacija i certifikacija nisu isto.

Optuženi Solak, navodeći da je i sam inženjer precizne mehanike, ispitujući vještaka je rekao da nema potrebe povezivati uvezene respiratore sa jedinicama intenzivne njege.

Suđenje se nastavlja 19. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije