Afera "Respirator": Tužilaštvo uzelo dokumentaciju iz Mostara i Tuzle

Radiosarajevo.ba
Afera "Respirator": Tužilaštvo uzelo dokumentaciju iz Mostara i Tuzle
FOTO: Radiosarajevo.ba / SKB Mostar

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i službenici državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uzeli su dokumentaciju i iz bolnica u Mostaru i Tuzli.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva, Sveučilišna klinička bolnica Mostar je ovoj instituciji uručila svu dokumentaciju vezanu za javne nabavke tokom pandemije.

Isto je učinila i Kantonalna bolnica u Mostaru, ali i Univerzitetski klinički centar u Tuzli.

Dokumentacija iz ovih zdravstvenih ustanova izuzeta je tokom protekla dva dana u okviru predmeta "Respirator" radi utvrđivanja utroška sredstava od početka pandemije.

Podsjetimo, SIPA prethodnih dana je uzela dokumentaciju i iz KCUS-a.

"Tim tužilaca Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu, 4. maja ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, preduzeo je cijeli niz potrebnih radnji na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja. Putem instituta međunarodne pravne pomoći pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužilački tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama sa kojima radi na predmetu", naveli su ranije iz Tužilaštva.

Podsjetimo, istraga je počela nakon što su mediji otkrili da je FBiH, posredstvom FUCZ i poljoprivrednog gazdinstva Srebrena Malina, platila 10,5 miliona KM za respiratore koji nisu predviđeni za bolničku upotrebu niti za liječenje pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 infekcije, a koju uzrokuje novi soj koronavirusa (SARS-CoV-2).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije