Afera "Respiratori": Pogledajte dolazak optuženih na Sud BiH

4
FENA
Afera "Respiratori": Pogledajte dolazak optuženih na Sud BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Nastavak glavnog pretresa u slučaju "Respiratori" počelo je danas u Sudu Bosne i Hercegovine iznošenjem završnih riječi odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića, a potom i odbrana četvrtooptužene Jelke Milićević.

Akteri tog predmeta terete se u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma 'F. H. Srebrena malina'.

Pored Fadila Novalića, fedralnog premijera, u tom su slučaju optuženi – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Potvrđeno za Radisarajevo.ba: Kreće smjena Sebije Izetbegović. Ko će biti novi direktor?

Potvrđeno za Radisarajevo.ba: Kreće smjena Sebije Izetbegović. Ko će biti novi direktor?

Predhodno, 15. marta su iznesene završne riječi drugooptuženog Fahrudina Solaka i njegove odbrane, te odbrane trećeoptuženog Fikreta Hodžića.

U nastavku suđenja braniteljica drugooptuženog, advokatica Marsela Bajramović okončala je izlaganje završne riječi započeto na prethodnom ročištu, predloživši Sudu da nakon uvida i ocjene svih provedenih dokaza njenog branjenika oslobodi od optužbi.

Prethodno je konstatirala kako Tužiteljstvo nije pružilo dokaze niti za jedno djelo kojim se njen branjenik tereti. U sklopu argumentacije vlastitih tvrdnji pozvala se na iskaze saslušanih svjedoka i materijalne dokaze, osporavajući tezu optužbe u vezi s hronologijom potpisivanja ugovora o nabavci respiratora.

Odbrana Fahrudina Solaka traži oslobađajuću presudu: "Samo sam radio svoj posao"

Odbrana Fahrudina Solaka traži oslobađajuću presudu: "Samo sam radio svoj posao"

U nastavku ročišta Sudskom vijeću obratio se drugooptuženi Fahrudin Solak, navodeći kako su završne riječi optužbe, zapravo, 'igrokaz koji govori o nepoštivanju Tužiteljstva kao instituciije i države BiH'.

Izlaganje završnih riječi nastavljeno je obraćanjem advokatice Mirne Avdibegović, braniteljice trećeoptuženog Fikreta Hodžića kao i firme F. H. Srebrena malina, koja je kazala kako se u cijelosti pridružuje stavovima odbrana prvooptuženog i drugooptuženog.

Također, kazala je kako ostaje i kod svih ranijih prigovora u pogledu (ne)zakonitosti i autentičnosti dokaza optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije