Afera "Asim": Odbrana želi oboriti predmet zbog slučaja nezakonitog snimanja

7
Radiosarajevo.ba
Afera "Asim": Odbrana želi oboriti predmet zbog slučaja nezakonitog snimanja
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Asim Sarajlić

Saslušanjem vještaka forenzičke struke i reproduciranjem audiosnimka razgovora između optuženih Asima Sarajlića i ostalih sa Velidom Tvrtkovićem, jednim od delegata za Izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije, pred Općinskim sudom u Sarajevu je nastavljeno suđenje za davanje dara i drugih oblika koristi.

Uz Sarajlića, sudi se Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću.

Prije saslušanja Mladena Stupara, koji je vještačio mobilni telefon "Huawei" i USB stick, sve Odbrane su uložile prigovor na izvještaj o vještačenju čije je prezentovanje najavljeno, kao i na zakonitost snimka koji je predmet vještačenja, zbog čega ono za njih i jest sporno.

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Detalji optužnice protiv policajaca koji su pretukli dječaka Ajdina: Udarali ga, prijetili oružjem

Suđenje Asimu Sarajliću: Nudio radno mjesto za suprugu ako glasa za suprotnog kandidata

Suđenje Asimu Sarajliću: Nudio radno mjesto za suprugu ako glasa za suprotnog kandidata

Nermin Mulalić, branilac prvooptuženog Sarajlića, kazao je kako ovaj snimak smatra nezakonitim dokazom, pojašnjavajući da je motiv za nastanak snimka privatni razlog, a ne javni interes. Podsjetio je na ranije odluke Suda BiH u predmetu poznatom kao "Potkivanje", u kojem je odlučeno da se audiosnimak iz tog predmeta proglašava nezakonitim jer je sačinjen protivno zabrani neovlaštenog snimanja, te znanju i volji učesnika na snimku.

"Odbrana je sigurna da ne bi trebalo biti dileme oko toga da je snimak nezakonit, jer je sačinjen neovlašteno", dodao je Mulalić, iznoseći nadu da će Sud ovaj snimak proglasiti nezakonitim i najavivši da će uložiti prigovore i na naredna tri vještačenja u ovom predmetu.

Delalićev branilac Kadrija Kolić u cijelosti se pridružio prigovorima Odbrane prvooptuženog.

"Ovo je školski primjer predmeta koji treba da ući u udžbenike, kada se čitav predmet zasniva na nezakonitom dokazu, odnosno dokazu pribavljenim radnjom krivičnog djela. (…) Čitav predmet i svi ostali dokazi koji se izvode slijedom tog USB-a i snimka su plod otrovne voćke i nezakoniti", kazao je Kolić.

Prigovorima ove dvije odbrane pridružila se i Nina Karačić, braniteljica Muhameda Šehovića, koja je pojasnila da je snimkom prekršena odredba Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer ga je sačinila osoba koja nije imala sudsku naredbu za snimanje, niti naredbu za poduzimanje posebnih istražnih radnji. Dodala je i da su ovim dokazom izvršene povrede Zakona o krivičnom postupku Federacije, te da bi zasnivanje presude na takvom dokazu predstavljalo kršenje odredbi krivičnog postupka.

Postupajuća tužiteljica je navela da u svim prigovorima nije čula ništa što bi spriječilo ili osporilo zakonitost izvještaja o vještačenju, te je predložila da Sud sasluša vještaka, a da odluku o ovim prigovorima donese tek u konačnoj odluci, što je na kraju i prihvaćeno.

Asim Sarajlić zbog američkih sankcija podnio ostavku na nekoliko funkcija

Asim Sarajlić zbog američkih sankcija podnio ostavku na nekoliko funkcija

Sarajlić, Delalić i Šehović se optužnicom terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s delegatom za Izbornu skupštinu SDA Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i za koje su bili predloženi kandidati Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA ukoliko na tim izborima svoj glas dâ njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.

Sarajlić je, stoji u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički sekretar stranke.

Vještak Mladen Stupar pojasnio je da su predmet njegovog vještačenje bili mobilni uređaj “Huawei P30“ i jedan USB stick, te da je na mobilnom uređaju pronašao jedan audiofajl koji je nastao u večernjim satima 25. februara 2020. godine, kao i brojne konverzacije u različitim aplikacijama.

Na pitanje Odbrana, Stupar je pojasnio samu proceduru dobijanja predmeta vještačenja, kako je vještačenje izvršeno, kao i detalje o samim fajlovima koji su vještačenjem pronađeni, te o mogućnostima da su pronađeni fajlovi mogli biti modificirani na samom uređaju. Odgovarajući braniteljici Karačić, Stupar je kazao da je pronađeni audiofajl mogao biti uređen na mobilnom uređaju, u smislu njegove dužine, kao i da su na uređaju pronađene neke konverzacije obavljene putem aplikacije Viber, u okviru kojih su neke poruke obrisane.

Nakon saslušanja vještaka, reproduciran je originalni snimak razgovora optuženih s Velidom Tvrtkovićem, kao i modificirani snimak koji je pronađen na USB sticku Semira Efendića. Postupajuća tužiteljica je, kao materijalni dokaz, uložila izvještaj o vještačenju ovih uređaja, uz najavu da će biti saslušani i vještaci koji su vršili filtriranja originalnog snimka, te koji su dostavili uzorke za uzimanje uzoraka glasova učesnika u razgovoru i njihovo prepoznavanje.

Naredno ročište zakazano je za 28. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije