Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

4
Radiosarajevo.ba
Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Afan Kalamujić

Pokret "Za nove generacije" oglasio se po pitanju obećanja od milijardu eura (1.95 milijardi KM) za razvojne projekte u BiH, a nakon dobijanja kandidatskog statusa u Europskoj uniji, s obzirom na to da nadležni nisu podnijeli plan da se osiguraju ova sredstva.

Kako navodi ministar finansija u Kantonu Sarajevo Afan Kalamujić, Delegacija EU je jasno naznačila da je nedostatak plana ozbiljan problem.

"Ogorčen sam što moram ovo reći. Delegacija EU u BiH je jasno stavila do znanja da je nedostatak adekvatnog plana za korištenje obećanih sredstava ozbiljan problem. Rok za podnošenje tog plana ističe ovog petka, 26. 4. 2024. Pozivam nadležne u BiH da hitno pripreme i predaju plan kako bi naša zemlja imala pravo na ova važna sredstva", naglasio je ministar Kalamujić.

Severina u prelijepom izdanju 'zapalila' Zrće, fanovi oduševljeni: 'Predobra, kako izgledaš'

Severina u prelijepom izdanju 'zapalila' Zrće, fanovi oduševljeni: 'Predobra, kako izgledaš'

Napominjući da BiH rizikuje da postane jedina zemlja na Balkanu koja nije predala plan za korištenje ovih sredstava, ministar Kalamujić je upozorio na ozbiljne posljedice propuštanja ovog koraka.

"Ako BiH ne podnese ovaj plan, možemo postati i jedina zemlja na Balkanu koja će izgubiti priliku za korištenje ovih značajnih sredstava od EU", objasnio je Kalamujić.

Dalje iz ove stranke navode da bi ova upozoravajuća situacija trebala poslužiti kao podsjetnik svim relevantnim strukturama u BiH o hitnosti i važnosti predaje ovog plana.

"BiH se suočava s izazovom koji zahtijeva brzu akciju i odgovornost kako bi se osiguralo iskorištavanje prilike koje EU nudi za ekonomski i društveni napredak zemlje", zaključuju u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije