Advokatska komora Federacije BiH svečano obilježila 140 godina rada

2
Fena
Advokatska komora Federacije BiH svečano obilježila 140 godina rada
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje godišnjice Advokatske komore FBiH

Advokatska komora Federacije Bosne i Hercegovine u subotu, 16. septembra je svečano obilježila 140 godina rada, a sa skupa, koji je upriličen u Vijećnici, poručeno je da to nije samo proslava historije, već i prilika za obnovu predanosti, za jačanje veza i postavljanje ciljeva za budućnost.

Dobrodošlicu kolegama iz partnerskih komora država regije, predstavnicima izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH poželio je predsjednik Advokatske komore FBiH Bekir Gavrankapetanović, koji je kazao da je Advokatska komora FBiH tokom 140 godina, oblikovala pravosudni sistem BiH i utemeljila načela pravne struke.

Ovo je prilika, kazao je, da se prisjetimo svih onih koji su doprinijeli izgradnji ovog uglednog instituta i razmotrimo našu ulogu u stvaranju pravednijeg i pravičnijeg društva.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

"Naša je dužnost brinuti se za integritet pravosudnog sistema, promicati vladavinu prava i štititi temeljna prava i slobode svih građana. U današnjem svijetu gdje su promjene brze i izazovi složeniji nego ikada prije, naša uloga postaje još važnija. Ponosno možemo reći da smo svjedoci pozitivnih promjena koje su se dogodile tokom ovih 140 godina", kazao je pored ostalog Gavrankapetanović.

Očekujemo, dodao je, da će se i u budućnosti čuti naš glas kao glas pravde, da ćemo se zajedno boriti za prava svih građana i da ćemo nastaviti graditi bolju i pravedniju budućnost.

Djevojčicu (7) dva puta ujeo poskok: Hrabra Nika i bihaćki ljekari pobijedili smrtonosni otrov!

Djevojčicu (7) dva puta ujeo poskok: Hrabra Nika i bihaćki ljekari pobijedili smrtonosni otrov!

"Ovo nije samo proslava historije, već i prilika za obnovu naše predanosti, za jačanje naših veza i za postavljanje ciljeva za budućnost. Neka naša Advokatska komora i dalje bude simbol pravde i integriteta, neka nas vodi istinska želja za promicanjem prava i sloboda, i neka nas sjedinjuje u naporima da ostvarimo bolje sutra za sve nas", poručio je Gavrankapetanović.

Svečanosti je pristustvovao i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija koji je u izjavi za medije kazao da je advokatura, kao dio pravosudnih sistema, u vrijeme velikih promjena u pravosuđu u BiH brzo usvojila suštinske zakone i počela ih na kvalitetan način primjenjivati.

"Politika svuda u svijetu pokušava staviti pod kontrolu pravosuđe, pa i u BiH. Sada je kritična faza jer je u izradi novi zakon o VSTV-u, zakon o sudovima. Ja i Vijeće ćemo se boriti da taj uticaj, što je moguće više, kroz zakonske odredbe otklonimo", poručio je Lagumdžija.

Komentirajući aktualna dešavanja, gdje se traži da iz suda odu strane sudije, on je rekao da bi volio da čitava BiH može funkcionirati bez stranih faktora, "volio bih da možemo bez OHR-a, bez stranih sudija, ali gledajući kakvo je stanje, način odlučivanja, moj lični stav je da nam strane sudije u Ustavnom sudu BiH još uvijek trebaju".

Bizarna izjava parlamentarca iz SNSD-a: 'Srbima u FBiH teže nego Bošnjacima u RS'

Bizarna izjava parlamentarca iz SNSD-a: 'Srbima u FBiH teže nego Bošnjacima u RS'

U okviru svečanog obilježavajna 140 godina Advokatske komore Federacije BiH, za poseban razvoj advokature dodijeljeno je priznanje "Zlatna plaketa" Vukici Marjanović Suljić iz Zenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije