Advokat nane Fate Orlović o (ne)izmještanju crkve: Jako smo ljuti!

5
F. V.
Advokat nane Fate Orlović o (ne)izmještanju crkve: Jako smo ljuti!
Foto: AA / Fata Orlović

Iako je prošlo više od godinu dana otkako je Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. donio odluku, te skoro osam mjeseci od postavljenog roka za njezino izvršenje, nelegalno sagrađena crkva još uvijek nije uklonjena iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević polju kod Bratunca.

Sudeći prema medijskim izvještajima, do sada je iz samog objekta izneseno tek nekoliko stvari.

Rusmir Karkin, advokat nane Fate, kaže za portal Radiosarajevo.ba da je prije nekoliko dana uputio posljednje pitanje Vladi Republike Srpske s pitanjem zbog čega se ne provodi odluka Evropskog suda za ljudska prava.

"Ljuti smo jako! Oni (Vlada RS) su u startu zaista proveli onaj dio odluke oko plaćanja dosuđenog novca. Bilo je i tu nekih problema, ali više s naše strane, u pogledu dostavljanja računa itd. Međutim, još uvijek ni riječi vezano za provođenje odluke i pomicanje crkve. Po izjavama svjedoka, članova porodice nane Fate, taj proces je krenuo. Prije izbijanja pandemije su vidjeli određene aktivnosti oko crkve. Ali korona je sve to potpuno zaustavila i od tada nemamo nikada nikakve vijesti, ništa, ništa... Još uvijek očekujem posljednji odgovor Vlade RS, nakon čega ćemo se opredijeliti za dalje korake", kazao je Karkin.

On kaže da će Bosna i Hercegovina najvjerovatnije snositi odgovornost za neprovođenje odluke, mada je provedba odluke direktna odgovornost vlasti RS-a.

Crkva odlazi iz avlije Fate Orlović - undefined

Foto: Deutsche Welle: Crkva odlazi iz avlije Fate Orlović

"Lokalni organi RS-a su dužni da sprovedu postupak, a to još uvijek nije učinjeno", dodao je Karkin.

Zasad nije mogao potvrditi informacije o pokretanju postupka protiv Bosne i Hercegovine zbog neizvršenja presude, dodajući da će odluka o tome biti naknadno donesena.

Jučer je na izvršenje presude iz Strazbura pozvala i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović jer neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava jeste krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

"U tom smislu je pozvala i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da analizira ovaj slučaj i utvrdi eventualnu odgovornost za nepoštivanje odluka Evropskog suda za ljudska prava. Prava nane Fate, čije kršenje je prepoznao jedan takav sud, moraju napokon biti ispoštovana. Pravo svakog pojedinca u ovoj zemlji konačno mora biti vraćeno u fokus institucija u našoj zemlji, kao pretpostavka bolje i stabilnije Bosne i Hercegovine, saopćila je Mahmutbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije