Advokat Ademović: Da, počeo je lov na "gulenovce"!

Radiosarajevo.ba
Advokat Ademović: Da, počeo je lov na "gulenovce"!
Fena / Nedim Ademović

Sarajevski advokat Nedim Ademović potvrdio je za Radiosarajevo.ba da se nakon današnjeg hapšenja direktora "Una Sana" koledža iz Bihaća, Fatiha Keskina, inače turskog državljanina, može reći da je započeo lov na "gulenovce" u Bosni i Hercegovini.

Piše: F. V.

Ranije upozoravali 

To je situacija na koju su on i njegova kolegica Senka Nožica upozorili bh. javnost još u julu ove godine.

Ademović i Nožica o turskim državljanima čije se izručenje traži od BiH

Kakav je pravni status državljana Turske čije izručenje iz Bosne i Hercegovine zahtjeva ova zemlja dovodeći ih u vezu sa pokretom 'FETO', objasnili su njihovi pravni zastupnici Senka Nožica i Nedim Ademović. Inače, 'FETO' je uticajna organizacija u Turskoj i drugim dijelovima svijeta na čijem čelu se nalazi Fethullah Gulen.

"Da, ovo je ta situacija. Zato što su bh. vlasti svjesne kakva je sudska praksa koja u principu u dosadašnjim slučajevima potvrdila zabranu oduzimanja prava takozvanim "gulenovcima" u BiH  zbog toga što su protivne Evropskoj konvenciji. Da li je ovo način da se zaobilazi sudska vlast, da se udovolji zahtjevima vlasti Republike Turske, mi to ne znamo. Ali postoji bojazan od takvog scenarija, pošto je poznato da BiH, nažalost, nije pravna država", rekao je Ademović za naš portal. 

Kao Radiosarajevo.ba saznaje, Keskin je u međuvremenu smejšten u Imigracioni centar u Lukavici. 

Inače, "Dnevni avaz" je nedavno pisao kako je vlast u Ankari, zvanično, putem Ministarstva pravde BiH, do sada zatražila izručenje četiri državljana Turske koje ta zemlja traži zbog sumnje da su članovi „naoružane terorističke grupe FETO“, a „čiji je osnivač Fethullah Gulen“. 

Prema podacima „Avaza“, riječ je o državljanima Turske koji su od 2016. godine nalaze u BiH, a to su Humejra Gokčen, Ozer Ozsaraj, Sedat Tozluk i Etem Erdomuš. 

"Po našim informacijama, po spisku do kojeg smo mi došli, tamo nije bilo ime gospodina Keskina", rekao je Ademović. 

Prema neslužbenim informacijama, očekuje se da bi Keskin mogao ubrzano biti deportiran u Tursku. 

Oduzeta sloboda 

Advokati nemaju informacija da je protiv Keskina vođen bilo kakav postupak, niti je obaviješten da postoji bilo kakav zahtjev bilo koga, zbog bilo čega.

"Jednostavno, nakon što se javio na poziv, oduzeta mu je sloboda i odveden je, za sada u nepoznatom pravcu", tvrde naši sagovrnici bliski Keskinu. 

Šta ova situacija znači za pravosuđe naše zemlje? 

"Da li je ovo prvi slučaj de facto otmice turskog državljanina za zahtjevu vlasti u Republici Turskoj? Da li će se BiH pridružiti državama koje je Evropski sud za ljudska prava osudio zbog faktičke otmice stranih državljana i deportacije bez mogućnosti vođenja sudskog postupka", pitaju se ugledni bh. pravici.  

Inače, u zadnjih nekoliko godina, a posebno poslije posljednje posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, Republika Turska je tražila izručenje određenog broja turskih državljana zbog navodnog učestvovanja u puču 2016. godini i pripadništvu Gulenovom pokretu. 

Međutim, bh. sudovi su u svim slučajevima zabranili izručenje ili uskraćivanje prava turskim državljanima. 

"Porodica direktora Keskina, učenici, nastavnici i roditelji djece zabrinuti su zbog ovih dešavanja i očekuju brzu reakciju i objašnjenje zašto je g. Keskin lišen slobode, gdje je sprovoden i gdje se nalazi? Unsko-sanski koledž djeluje preko dvadeset godina i uvjerljivo je najusjpešnija obrazovna institucija u Kantonu čiji su učenici na brojnim međunarodnim i državnim takmičenjima proslavili Bosnu u Hercegovinu i afirmirali njen naučni i stvaralački potencijal", kažu sagovornici portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije