! / Priveden direktor škole u Bihaću Fatih Keskin, počelo hapšenje "gulenovaca" u BiH?

03. 12. 2019. u 16:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 184

Sudeći prema neslužbenim informacijama do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, danas je započelo hapšenje tzv. "gulenovaca" u Bosni i Hercegovini!

Piše: Faruk Vele 

Naime, direktor srednje škole u Bihaću Fatih Keskin uhapšen je, te je u toku njegovo prebacivanje u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. 

Informaciju o hapšenju je za naš portal potvrdio i sarajevski advokat Nedim Ademović, pravni zastupnik turskih državljana čije izručenje traži Turska. 

"Radi se o turskom državljaninu Fatihu Keskinu, koji inače direktor "Una Sana" koledža. On je jedan od turskih državljana koji ima stalno mjesto boravka u BiH, i to već više od 15-20 godina. Čovjek sa porodicom živi i radi u BiH. Danas je pozvan u MUP Unsko-Sanskog kantona na razgovor, nakon čega je lišen slobode. Mi zvanično nemamo nikakvu informaciju kao ured koji ga zastupa, jer nam niko nije htio dati informaciju gdje je taj čovjek odveden, zašto, niti se ko htio predstaviti", rekao je Ademović. 

Nadalje, Ademović je dodao da se "boji da se možda radi o faktičkoj otmici". 

"Jedan broj država kao što su Kosovo, Azerbejdžan, Moldavija na sličan način su privodile turske državljane po zahtjevu vlasti Republike Turske i faktički ih bez vođenja postupaka i mogućnosti sudske kontrole takvih postupka, odvodili na nepoznato mjesto, odnosno deportirali i predavali faktički u vlast turskih organa.  Tako da postoji kod nas opravdana bojazan da će se možda i u ovom slučaju takvo nešto desiti, jer nam niko ne želi dati informaciju gdje je čovjek odveden i šta se s njim trenutno dešava. Njegova supruga i poslodavac, također, nemaju informaciju gdje je on", istakao je Ademović. 

Ugledni advokat je potvrdio da ima potencijalnu informaciju da Keskina prebacuju u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, ali da njima "niko to nije htio potvrditi". 

"Tvrde da je tamo poslan.... S obzirom da se u ovom trenutku ne javlja na telefon, mi ne znamo gdje je odveden", naveo je Ademović, dodajući kako jeste činjenica da su prilikom poziva Keskina u MUP USK tamo bili i predstavnici Službe za poslove sa strancima iz Terenskog ureda Bihać pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

"Ja sam tražio akt na osnovu kojeg se on negdje upućuje, na osnovu čega se lišava slobode. Međutim, nismo dobli bilo kakvu informaciju", tvrdi sarajevski advokat.

Direktor Centra za poslove sa strancima Sobodan Ujić u izjavi za Radiosarajevo.ba nije mogao ni potvrditi, niti demantirati informacije o privođenju Keskina.

Dodao je da se "nešto radi", ali da je prerano davati bilo kakve informacije o cijelom slučaju. 

Prema ranijem pisanju medija, Keskin je 2015. godine bio je direktor “Una Sana” koledža u okviru “Bosna Sema” institucija.

Vlast u Ankari zvanično je putem Ministarstva pravde BiH do sada zatražila izručenje četiri državljana Turske koji se dovode u vezu sa  organizacijom "FETO",  a koju institucije Turske smatraju terorističkom.

Advokat Ademović nam kaže  da se Keskin nije nalazio na navedenom spisku.

KOMENTARI (3)