Adna Dobojlić, advokatica komandanta Dragana Vikića: Današnji svjedok je lagao

4
A. S.
Adna Dobojlić, advokatica komandanta Dragana Vikića: Današnji svjedok je lagao
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Adna Dobojlić

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano novo ročište na suđenje Draganu Vikiću, ratnom komandantu Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH, a na kojem je kao svjedok saslušan Avdo Hebib, koji je kao bio prijedlog odbrane drugooptuženog Jusufa Pušine.

Portal Radiosarajevo.ba je nakon završetka ročišta razgovarao sa Adnom Dobojlić, advokaticom komandanta Dragana Vikića, koja je potvrdila da je da je svjedočio Avdo Hebib, koji je obavljao funkciju pomoćnika ministra za uniformisanu policiju prije Jusufa Pušine.

"Ono što me iznenadilo, da je čovjek dao potpuno suprotan iskaz. On je tvrdio u sudnici da Odred milicije - Specijalne jedinice namjene, s komandom Dragana Vikića nije bio podređen poomoćniku, odnosno rekao je da u sve naredbe odredu išle od strane ministra, što nije tačno. Same te činjenice koje je on iznio opovrgavaju i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji MUP-a gdje je jasno definisana hijerarhijska struktura", priča nam Dobojlić.

Dragan Vikić - undefined

Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Dragan Vikić

Advokatica Dobjlić kaže da je pitala Hebiba "da li se sjeća događaja kada je on kao pomoćnik izdao naređenje Draganu da se zaustavi kamion u Višegradu u martu 1991.", o čemu je čak jedan od svjedoka Tužilaštva ranije i govorio.

"Činjenica je da je tada Dragan, i Hebib kao njegov nadređeni po funkciji pomoćnik ministra, došao u sudnicu i da je on bio svjedok u tom procesu. Sve to nije tačno. Uložit ćemo Sudu BiH prigovor i priložiti dokumentaciju iz tog spisa, koju ćemo u međuvremenu prikupiti, zbog njegovog lažnog svjedoćenja. Mi smo u sudnici, po mom mišljenju, dokazali da čovjek nije govorio istinu i to ćemo pokrijepiti novim materijalnim dokazima, ako sud to dozvoli", podvukla je Dobojlić za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Sud BiH je 13. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije