Adis Maksić: Rušioce BiH može se zaustaviti samo korištenjem političke i vojne moći!

8
Radiosarajevo.ba
Adis Maksić: Rušioce BiH može se zaustaviti samo korištenjem političke i vojne moći!
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Adis Maksić

Adis Maksić, ugledni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch komentirajući odluku vlasti Sjedinjenih Američkih Država da uvedu sankcije čalnici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i praktično cijelom vrhu vlasti bh. entiteta RS, kazao je da je to „prilično rutinska“ gotovo birokratska odluka, ali da, u široj slici, ova odluka suštinski neće ništa promijeniti.

Poruka onima koji podržavaju Dodika

Profesor međunarodnih odnosa koji je pritom završio srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, te uspješno doktorirao, tako da veoma otvoreno sagledava američku vanjsku politiku prema Bosni i Hercegovini.

„Ovim je američko ministarstvo finansija potegnulo tek za narednim alatom koji imaju u repertoaru kako bi povisili pritisak na politiku vladajuće elite u RS-u. Odluka sa sobom nosi poruku onima koji podupiru Milorada Dodika da su pod lupom, odnosno da neće ostati u sjeni njegovog lika. Pošto politika ne ovisi samo o jednom čovjeku, ovim se nastoji potkopati jedinstvo unutar vladajuće strukture u RS-u, odnosno da se unutar nje zapitaju ko je sljedeći. Način na koji ovakvi potezi mogu da djeluju vidjeli smo na primjeru nedavne ostavke direktorice Službenog glasnika RS, koja nije željela da se lično kompromitira objavom odluke Skupština RS-a koju je poništio Visoki predstavnik“, kaže Maksić.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Prema njegovim riječima, individualne sankcije poput ovih najnovijih sankcionirani će vrlo jednostavno okrenuti za ubiranje populističkih poena. Dakle u svoju korist.

Zijad Bećirović: Dodik će doživjeti sudbinu Karadžića!

Zijad Bećirović: Dodik će doživjeti sudbinu Karadžića!

„S druge strane, agresivnije i opštije sankcije su izgubile popularnost na Zapadu jer najviše pogađaju prosječnog čovjeka, a cesto imaju i kontraefekat. Za istinski obračun i korištenje političke i vojne moći, koja jedino može zaustavili rušioce ove zemlje u SAD-u očigledno nema dovoljno volje. Sjedinjene Države su zauzete puno većim prioritetima, i nisu spremne da ovdje preuzmu primat od Evropske unije“, napominje profesor Maksić.

A kako izgleda taj primat Unije, ponašnjava sagovornik portala Radiosarajevo.ba, gledamo već godinama, podsjećajući na njenu impotentnost koju smo vidjeli 1990ih.

„Kreću se linijom lakšeg otpora, i rješavaju probleme ad hoc od eskalacije do eskalacije. Trguju sa korumpiranim separatistima dajući im ustupke koje samo dodatno ojačavanu njihovu političku i finansijsku moć.  Koliko god zvučalo trivijalno, uopšte ne treba isključiti mogućost da je trenutno primirje na političkom frontu i odgoda pitanja Ustavnog suda BiH za kraj avgusta ustvari izvojevano kako bi elite u miru provele godišnje odmore. Bilo kako bilo, ove sankcije neće zaustaviti narednu eskalaciju, koja stiže vjerovatno već u septembru, jer ostavljaju sve probleme na stolu, a političare rušioce čvrsto u pozicijama moći“, zaključuje Maksić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije