Arapović: Za pet dana donosimo zakon o službenim vozilima

2
Radiosarajevo.ba
Arapović: Za pet dana donosimo zakon o službenim vozilima
Foto: YT / Slobodna Bosna / Najnoviji snimak korištenja službenog vozila

Na predstojećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine narednog utorka, 31. maja, razmatrat će se i Prijedlog Zakona o korištenju i nabavci službenih automobila u organima uprave FBiH.

Predlagač ovog zakona je zastupnik iz stranke Zeleni Adis Arapović.

Zakonom je predloženo da pravo na korištenje imaju entitetski predsjednik i dopredsjednici, enitetski premijer i ministri, rukovodioci uprava i upravnih organa, rukovodeći i ostali službenici kojima je automobil potreban, ali na osnovu pismenog odobrenja rukovodioca.

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

Traži se i uspostavljanje jedinstvenog registra ovih vozila, a koji će sadržavati, kako je navedeno, sve relevantne podatke. Obavezuje se i na obilježavanje automobila, osim onih koji se koriste za prijevoz štićenih osoba.

"Nakon skoro dvije godine borbe, na sjednici Federalnog parlamenta glasat će se o Zakonu o korištenju i nabavci službenih putničkih automobila. Zbog uvođenja reda, kontrole, jedinstvenog Registra i vizuelnog obilježavanja svih federalnih službenih vozila, zbog brojnih primjera zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe, zbog niza dokaza da se službena vozila neodgovorno i neracionalno kupuju i koriste kako je kome ćejf, uključujući porodične, političke, predizborne i slične potrebe.

Adis Arapović - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Adis Arapović

Donošenje ovog Zakona više nije tehničko, već principijelno pitanje. Rasipanju, bahatosti i nemaru prema javnoj imovini mora se stati u kraj. Nadam se da će kolegice i kolege zastupnici, vođeni javnim interesom i gomilom argumenata glasati ZA ovaj Zakon. Sada smo bukvalno na korak od trajnog uređivanja cijele ove oblasti. Vjerujem da će dobrobit koju ovaj Zakon donosi nadvladati stranačke ili bilo kakve privatne razloge i da će Zakon biti usvojen", naveo je Arapović.

Arapović je objavio i najnoviji snimak korištenja službenog vozila, sa suncobranom u gepeku i to pod pratnjom drugog službenog vozila:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije