Adis Ahmetović se obraća Bundestagu: Historijska šansa da Zapadni Balkan uvedemo u EU

0
Radiosarajevo.ba
Adis Ahmetović se obraća Bundestagu: Historijska šansa da Zapadni Balkan uvedemo u EU
FOTO: Facebook / Adis Ahmetović

Sa novom saveznom vladom, u njemačkoj vanjskoj politici puše novi vjetar i to je dobra stvar, želimo da ojačamo Evropsku Uniju kao garanta mira, slobode i napretka njenih članica – a to je i naša odgovornost da aktivno promovišemo približavanje Zapadnog Balkana EU, poručio je zastupnik SPD-a u Bundestagu i izvjestilac ove stranke za Zapadni Balkan Adis Ahmetović.

Ahmetović je na Facebooku najavio da će večeras održati prvi govor pred Bundestagom o historijskoj prilici da se zemlje Zapadnog Balkana uvedu u Europsku uniju i poručio da se u Njemačkoj govori o dvostrukoj promjeni vremena.

"Ali promjena vremena također znači da Njemačka ispunjava svoju međunarodnu odgovornost i zalaže se za mir i stabilnost u svijetu. Produženje mandata KFOR-a na Kosovu to uključuje. KFOR je stabilizovao situaciju u regionu i mještani mogu da žive u sigurnom okruženju. Stoga ću u svom drugom govoru danas na Plenumu promovirati produženje mandata njemačkih oružanih snaga", istakao je Ahmetović.

Obraćanje Ahmetovića planirano je oko 17 sati.

Podsjećamo, Adis Ahmetović ušao je u Bundestag (njemački Parlament) prošle godine u mjesecu septembru i smatra da je u BiH građanski koncept moguć.

Nedavno je boravio u Hrvatskoj. Njegova posjeta Zagrebu izazvala je posebnu pažnju jer dolazi u trenutku nakon što je u Berlinu javnosti predstavljena rezolucija o Bosni i Hercegovini.

Obavio je niz sastanaka, a oglasio se bio i na Instagramu i Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije