Adil Bešić - Heroj oslobodilačkog rata: Pogledajte video o Banjalučaninu koji je poginuo braneći BiH

3
Radiosarajevo.ba
Adil Bešić - Heroj oslobodilačkog rata: Pogledajte video o Banjalučaninu koji je poginuo braneći BiH
Foto: Fond Memorijala KS / Adil Bešić

U utorak, 28. novembra, navršava se 31. godina od pogibije Adila Bešića, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovim povodom JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" je producirala novi video iz serijala Dokumentarna memorija. 

Video donosi priču o Adilu Bešiću, rođenom Banjalučaninu koji je odrastao u Prijedoru. Završio je Vojnu akademiju i služio u Sloveniji. Bio je čovjek mirnog karaktera, velikog srca i poštenja. Kao komandant Druge bihaćke/502. slavne brdske brigade, poginuo je 28. novembra 1992. godine u rejonu Grabež, braneći svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Za hrabrost i izuzetne zasluge posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a njegovo ime nose bataljon i kasarna u Bihaću. Fond Memorijala Kantona Sarajevo u Bihaću je priredio izložbu povodom tridesete godišnjice od pogibije ovog heroja, a ista ta izložba pronašla je svoje trajno mjesto u Prijedoru, gradu gdje je odrastao major Bešić.  

Haris Džinović donio važnu odluku u vezi Meline: "Nisam imao šta da prebolim"

Haris Džinović donio važnu odluku u vezi Meline: "Nisam imao šta da prebolim"

Video je dio projekta čiji je cilj ekranizacija  značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda 1992. - 1995. godine i dostupan je na YouTube kanalu i na web stranici Fonda Memorijala KS.

Također, povodom godišnjice pogibije bh. heroja, danas je u prostorijama Multimedijalnog centra Kovači otvorena i izložba "Adil Bešić - Heroj oslobodilačkog rata", autorsko djelo Belme Ćuzović, kustosice Fonda Memorijala KS. 

Središnji dio izložbe čini 16 panela s fotografijama, prikazima dokumenata i tekstovima koji detaljno oslikavaju život i ratni put Adila Bešića. Autorica Ćuzović naglašava iznimnu važnost izložbe u očuvanju sjećanja na herojstvo Adila Bešića.

Danas se navršava 31. godina od pogibije Adila Bešića, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovim povodom JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" je producirala novi video iz serijala "Dokumentarna memorija". Video donosi priču o Adilu Bešiću, rođenom Banjalučaninu koji je odrastao u Prijedoru. Završio je Vojnu akademiju i služio u Sloveniji. Bio je čovjek mirnog karaktera, velikog srca i poštenja. Kao komandant Druge bihaćke/502. slavne brdske brigade, poginuo je 28. novembra 1992. godine u rejonu Grabež, braneći svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Za hrabrost i izuzetne zasluge posthumno je odlikovan ratnim priznanjem Zlatni ljiljan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a njegovo ime nose bataljon i kasarna u Bihaću. Fond Memorijala Kantona Sarajevo u Bihaću je priredio izložbu povodom tridesete godišnjice od pogibije ovog heroja, a ista ta izložba pronašla je svoje trajno mjesto u Prijedoru, gradu gdje je odrastao major Bešić. Video je dio projekta čiji je cilj ekranizacija značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda 1992. - 1995. godine i dostupan je na YouTube kanalu i na web stranici Fonda Memorijala KS. Više o serijalu "Dokumentarna memorija" možete pogledati na linku: https://bit.ly/3T1MGxh #dokumentarnamemorija #jufondmemorijalaks #dasenezaboravi

Posted by Memorijalni centar Sarajevo on Monday, November 27, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije