900 dana "Pravde za Davida": Zabranjeno okupljanje

0
Radiosarajevo.ba
900 dana "Pravde za Davida": Zabranjeno okupljanje
Foto: AA / Grupa Pravda za Davida

Članica neformalne grupe građana "Pravda za Davida" Merlina Ivić podnijela je zahtjev za mirnu protestnu šetnju povodom 900 dana od prvog okupljanja porodice Dragičević na Trgu Krajine. 

No, MUP RS donio je rješenje kojim Merlini Ivić zabranjuje održavanje mirne protestne šetnje. 

Kako je navedeno u saopćenju "Pravda za Davida", to je četvrti put da je Merlini Ivić zabranjeno javno okupljanje i time direktno oduzeto Ustavom dato pravo.

Tim povodom danas će na ušću Crkvene u Vrbas ("Davidоvo srce") biti održana pres konferencija prilikom koje će se obratiti aktivisti neformalne grupe građana "Pravda za Davida".

Podsjetimo, David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije. 

Nakon toga održana je press-konferencija Ministarstva unutrašnjih poslova RS na kojoj je žrtva kriminalizovana, optužena za provalu u privatnu kuću, a njena smrt je označena kao zadesna. To je uslovilo višemjesečne svakodnevne proteste građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci, koji su tražili istinu i pravdu za ubijenog mladića.

Davidovi roditelji, Davor Dragičević i Suzana Radanović, od početka su tvrdili da on nije opljačkao kuću i skočio u Crkvenu, kako je saopštio MUP, već da je ubijen, što je indirektno potvrđeno 28. juna kada je Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci donijelo odluku o pokretanju istrage protiv N.N. počinilaca. 

Slučaj nije rasvijetljen, a višemjesečni protesti, tokom kojih su održana i tri velika skupa na kojima se okupilo na desetine hiljada građana, tražeći odgovor na samo jedno pitanje: “Ko je ubio Davida Dragičevića?”, okončani su 25. decembra 2018. godine. Toga dana uhapšen je Davidov otac Davor. Iste večeri, protesti su zabranjeni, a Trg Krajine očišćen. Protestne šetnje su nastavljene, da bi nakon nekoliko dana i one bile ugušene policijskom akcijom tokom koje je uhapšeno više lica. 

Davidovi roditelji su u međuvremenu napustili Banja Luku i sada žive u Austriji, gdje su prenijeli i posmrtne ostatke svog sina. 

Protiv nekoliko osoba, članova grupe “Pravda za Davida”, uključujući i njegove roditelje, pokrenuti su sudski procesi zbog, kako je u krivičnim prijavama navedeno, narušavanja javnog reda i mira i nelegalnog okupljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije