40 hektara bh. teritorije ulazi u EU

Radiosarajevo.ba
40 hektara bh. teritorije ulazi u EU

Problem četiri četiri kilometra sporne granice između BiH i Hrvatske u Bosanskoj Kostajnici, gdje naša zemlja polaže pravo na oko 40 hektara teritorije, koju sada kontrolira Hrvatska, aktulizirana je jučerašnjim referendumom u Hrvatskoj te predstojećom posjetom Zorana Milanovića našoj zemlji, piše Dnevni avaz.  

Mještani gradića kroz čiji centar prolazi državna granica u šali kažu da je to jedinstvena šansa BiH da konačno uđe u Evropu. Mnogi smatraju, poput Marka Čolića, načelnika opštine Bosanska Kostajnica, da je to pitanje odavno trebalo riješiti:

"Riječ je o nezvaničnoj granici i zajedničkom prijelazu koji se nalazi na spornom dijelu teritorije. Hrvatska treba da pristupi EU pa samim tim i da riješi sve sporne granice. Po Daytonskom sporazumu granica je matica rijeke Une i taj sporazum treba poštovati", kaže Čolić i dodaje da je granični prijelaz na kanalu Unčica, postavljen prije devet  godina, stvorio brojne probleme građanima Bosanske Kostajnice.

Naime, njihova je zemlja ostala s druge strane 'crte' te svoje bašte obrađuju uz lične karte i pasoše i pod budnim okom hrvatske granične policije.

"Ova granica prolazi tačno ispod moje bašte. Ni milimetar ne smijem dalje, jer tamo je i kućica iz koje me gleda hrvatski policajac", priča Duško Slijepčević koji i po svoje jabuke koje su se dobrano nadvile nad hrvatsku stranu, uz najavu,  mora u drugu državu.

Slične probleme u prilično apsurdnoj situaciji imaju i fudbaleri lokalnog trećeligaša Partizana, jer je jedna od tribina stadiona i dio granične linije.

"Nakon jačeg šuta, lopta je u drugoj državi. U toku utakmice najmanje 15 puta lopta zaluta u Hrvatsku, a izgleda da će uskoro i u EU. Po nju obično odlaze naši pjetlići ako je blizu stadiona, odnosno stariji igrači ako ode dalje", kaže Dragan Kojić, predsjednik Upravnog odbora fudbalskog kluba Partizan iz Bosanske Kostajnice.

Odlazak u baštu s druge strane granice obično se rješava malim "džentlmenskim sporazumima", mada je bilo i drugačijih situacija.

"U tri slučaja mještani su noć proveli u  zatvoru u Sisku i zbog "povrede granice" platili kazne u visini od po 300 maraka", kazao nam je Duško Slijepčević dodajući da su "nakon plaćanja kazni mnogi postali oprezniji tokom ilegalnih odlazaka u svoje njive".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije