32-godišnji Bosanac pobijedio COVID nakon 52 dana na respiratoru

0
Radiosarajevo.ba
32-godišnji Bosanac pobijedio COVID nakon 52 dana na respiratoru
PrtScr / Nikola Vukčević

Nikola Vukčević iz Banje Luke vratio se u život i pobijedio koronavirus.

Umjesto njega, čak 52 dana disao je respirator i ECMO aparat. Lavovskom borbom ljekara na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci, dobio je najvažniju bitku.

Ovaj 32-godišnjak je za nepuna dva mjeseca izgubio 25 kilograma.

Danas se osjeća dobro. Na početku razgovora naglašava da može da govori samo o onom periodu liječenja koga se sjeća.

Kaže da je jutro, kada je sve počelo, bilo normalno. Ustao je, bio na poslu. Po povratku kući, igrao se s bebom, i u jednom trenutku "mu je postalo loše".

"U momentu lijeganja...tijelo je počelo da gori. Temperatura 40.3, bio sam odmah u nekom polusvjesnom stanju i vidio sam da situacija nije dobra. Javio sam se u Klinički centar i odmah sam primljen na infektivno, i tu sam bio od petka do utorka, u nedjelju sam počeo primati kisik."

Kaže da je tad počeo i jak kašalj.

"Čak i pri pokušaju da pričam, doživljavao sam nešto slično gušenju, nikako nisam mogao da dođem do vazduha...i u utorak me prebacuju na Odjel intenzivne. Prvo stavljen na tzv. PEEP masku, od utorka do ponedjeljka sljedeće sedmice, kada sam intubiran, ali ni to mi nije pomoglo. Pluća su se skupila od silne upale, pa sam priključen na ECMO aparat.

Dalje, sjećanja nemam."

Srećom, nakon 52 dana bitke, Nikola je izašao kao pobjednik.

Njegovu priču pogledajte na videu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije