24 sata COVID-a u Sarajevu: Nije bilo umrlih, nijedna osoba nije na respiratoru!

3
Radiosarajevo.ba
24 sata COVID-a u Sarajevu: Nije bilo umrlih, nijedna osoba nije na respiratoru!
Foto: Opća bolnica / Sarajevo

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus je testirano 376 osoba, potvrđeno je 11 novozaraženih, a od COVID-19 infekcije oporavilo se 28 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo preminulih osoba od koronavirusa.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih sedam, odnosno 63,63 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 111 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 54, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 57 pacijenata.

Nijedan hospitalizirani pacijent ne koristi podršku respiratora. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 10 pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene dvije osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 153 pacijenta, od kojih su dva transportovana na KCUS, a tri u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 78 PCR testova dok u Novom Gradu, Semizovcu i na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja.

Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 206 PCR testova.

Covid-pozivni centar je zabilježio je 95 poziva, a obavljeno je i 139 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 469 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.436 naših sugrađana. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.277 zaraženih koronavirusom i 50.505 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 14, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 23.

Podsjećamo da će se imunizacija građana nastaviti sutra, u utorak, 18. maja 2021. godine, i to prema utvrđenom planu i prioritetima Zavoda za javno zdravstvo KS. Građani će biti pozivani, te dobiti termin kada da dođu na vakcinaciju. Za nastavak vakcinacije je osigurano 6.750 doza vakcina koje su stigle protekle sedmice putem COVAX i EU4HEALTH programa.

Od danas je u Zetri nastavljeno vakcinisanje zaposlenika Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine koji primaju vakcine iz donacije Republike Turske. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije