16. maj '92 u Zaklopači kod Vlasenice: Kako je u krvavom pohodu ubijeno 59 mještana

5
Fena
16. maj '92 u Zaklopači kod Vlasenice: Kako je u krvavom pohodu ubijeno 59 mještana
Foto: Arhiv / Selo Zaklopača kod Vlasenice

Proteklo je 30 godina od krvavog zločina u mjestu Zaklopača koje se nalazi pored magistralnog puta Vlasenica - Milići.

Tog 16. maja 1992. godine pripadnici srpskih jedinica iz Milića u krvavom pohodu ubili su 59 mještana Zaklopače od čega čak 15 maloljetnika.

Najmlađa žrtva bila je četverogodišnja Naida Hodžić, a najstarija 62-godišnja Fatima Berbić. Tog 16. maja 1992. godine dok je živ sjećat će se Nijaz Hamidović, koji je imao 12 godina i koji se uspio s majkom sakriti od zločinaca.

"Nakon 30 godina sramota je za cijelu civilizaciju, a kamoli za Tužilaštvo BiH i istražioce koji nisu uspjeli dokazati stravičan zločin. Nisu uspjeli dokazati ko je zločin naredio, ko izvršio, ko je prikrivao...", kaže Nijaz Hamidović.

Nedavno je Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom oslobodio osumnjičene Radomira Pantića, Nenada Vukotića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića.

"Sud je tako odlučio i koliko sam upućen u problematiku procesuiranja mogu reći da Sud BiH nije ni imao dovoljno argumentacije da presudi optuženicima jer je Tužilaštvo BiH loše radilo na predmetu. Prije svega Tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje ga je na neki način uništilo, a poslije Tužilaštvo BiH, odnosno tužiteljica Dika Omerović, nije uspjela dokazati ubistva toliko nevinih žrtava", kaže prof.dr Dževad Mahmutović.

Gotovo identična sudbina stanovnike Zaklopače je zadesila u 1942. godine. Zbog toga, prof.dr Mahmutović, navodi kako će uskoro biti odštampana monografija u kojoj će biti objedinjeni zločini iz 1942. i 1992. godine kako oni ne bi bili zaboravljeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije