Vijeće ministara BiH proglasilo 11. juli Danom žalosti u BiH

Fena
Vijeće ministara BiH proglasilo 11. juli Danom žalosti u BiH
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donijelo je Odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama institucija BiH.

Medijske kuće na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji BiH, dužni su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je poziciju Bosne i Hercegovine u procesu stabilizacije i pridruživanja za II  sastanak Vijeća  za  stabilizaciju  i  pridruživanje  između  Bosne  i Hercegovine i Evropske unije, koji će biti održan u Briselu 10. jula te utvrdilo sastav kompletne delegacije za ovaj sastanak.

Na ovom sastanku s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federikom Mogerini delegacija Bosne i Hercegovine će potvrditi posvećenost provedbi aktivnosti koje vode njenoj evropskoj budućnosti za dobrobit svih građana BiH.

Prema usvojenoj poziciji, Vijeće ministara BiH odlučno je da održi pozitivan evropski zamah, a provođenje Reformske agende, efikasno funkcioniranje Sistema koordinacije procesa evropskih integracija te nastavak provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta BiH. 

Na sjednici je zaključeno da će u ovaj dokument biti ugrađene sugestije nadležnih i ustavno ovlaštenih institucija, koje stignu do održavanja ovog sastanka.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjskih poslova o provedbi Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i realizaciji zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na naplatu obaveza od Republike Srbije za korištenje objekta Ambasade bivše SFRJ u Ankari, koji je pripao Bosni i Hercegovini u procesu sukcesije, za period od 1. januara 2012. godine do 31. decembra 2016. godine.

Riječ je o 553.300 američkih dolara koje će Republika Srbija isplatiti BiH za korištenje zgrade Ambasade bivše SFRJ u Ankari u tri jednake rate u skladu s Provedbenim protokolom koji su dvije države zaključile krajem maja 2017. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da pripremi i Vijeću ministara BiH dostavi odgovarajući prijedlog odluke u cilju rekonstrukcije objekata koje je BiH dobila u procesu sukcesije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije