BiH će biti dio Sjedinjenih Evropskih Država 2021.

Radiosarajevo.ba
BiH će biti dio Sjedinjenih Evropskih Država 2021.


Evropska unija se neće raspasti u skorije vrijeme, ali će se suštinski reformirati, pa će čak i Bosna i Hercegovina biti dio nove evropske državno-nacionalne zajednice, Sjedinjenih Evropskih Država, koju će predvoditi Njemačka. Uključivat će sve države nastale raspadom Jugoslavije, a van nje će biti skandinavske zemlje i Velika Britanija.

Tako predviđa harwardski historičar i medijska intelektualna zvijezda, Niall Ferguson, koji je za Wall Street Journal napisao kraći esej o mogućim političkim i ekonomskim transformacijama Evrope, nakon finansijske krize u kojoj se ljuljaju temelji eura, a pri tome svjedočimo očitom teroru valute nad suverenitetima država.

Ferguson je kontroverzna medijska i akademska ličnost, konzervativne provenijencije, poprilično uplašen islamizacijom Evrope. Njegove opaske i kvazinaučne igrice svakako treba uzimati s rezervom, ali u trenutku kada malo ko može reći gdje Evropa ide, ne ostaje nam ništa nego zabavno-naučno štivo.

Dakle, 2021., sjedište Evropske unije je Beč. Euro se i dalje koristi, ali u digitalnom formatu.

Sjedinjene Američke Države su, naravno, izgubile primat u političkom i poslovnom svijetu, a Kina i druge istočne zemlje uvode nove ekonomske paradigme.

Život u Sjedinjenim Evropskim Država ipak nije ugodan. Nezaposlenost u Grčkoj, Portugalu, Italiji i Španiji je 20 posto. Građani zemalja Istočne Evrope uživaju u pogodnostima sive ekonomije (pri čemu se ogledaju i Fergusonovi eurocentrični stereotipi).

U novoj evropskoj zajednici su Poljska, Litvanija, Latvija, Estonija i Poljska, čija su tržišta privlačna njemačkim investitorima, zbog niskih poreznih stopa i niskih plata.

Englezi su među prvima napustili Uniju, a David Cameron je po četvrti put premijer Velike Britanije. Engleska je omiljena investitorska meta kineskih biznismena.

Nakon pada Berlusconija i Papandreua, u Italiji i Grčkoj, pale su i vlade u Holandiji, Belgiji, Slovačkoj, Irskoj, Finskoj, Portugalu i Sloveniji – sve u osamnaest mjeseci.

Ipak, nije samo euro ubica demokratski izabranih vlada. Desničarski populistički pokreti sve su jači. Nakon pada španskog premijera Zapatera, pao je i Nicholas Sarkozy.

Cijeli proces transformacije Unije, piše Ferguson, neće biti u raspadu eura, nego u raspadu Evropske unije zbog eura. Niko ne može napustiti eurozonu, tako kažu pravila, ali možete napustiti Evropsku uniju.

U Skandinaviji sve više jačaju desničarski pokreti, a njihove vlade odbijaju prihvatiti njemačku ponudu za novu uniju. Umjesto toga, osnivaju Nordijsku ligu.

Nakon pada vlade Angele Merkel 2013. pobijedila je antibankarska frakcija Occupy Frankfurt, pod utjecajem njemačkih socijaldemokrata, koji su bili sretni da mogu otjerati nespretne Skandinavce i Britance.

Sjedinjene Evropske Države broje 29 članica. Definirana je Ugovorom iz Potsdama, 2014., a pristupile su joj BiH, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, a Belgija je podijeljena na Flandriju i Valoniju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije