BH MAC: Nalog svim regionalnim uredima da vode posebnu evidenciju o pronađenim minskim oznakama

Radiosarajevo.ba
BH MAC: Nalog svim regionalnim uredima da vode posebnu evidenciju o pronađenim minskim oznakama

Centar za uklanjanje mina u BiH izdao je nalog svim regionalnim uredima/kancelarijama BHMAC-a da vode posebnu evidenciju o pronađenim minskim oznakama, saopćeno je iz BH MAC-a, javlja Anadolu Agency (AA).

"Pronađena minska oznaka je važan indikator, obzirom da sadrži serijski broj i koordinatu postavljanja. Evidentiranje svakog od tih pronađenih znakova bit će i dokaz o pomjeranju rizične površine koja je bila obilježena", navode iz BH MAC-a. 

Veoma je važno, naglašavaju, da svi spasilački timovi i stanovništvo, ukoliko pronađu minske oznake koje su pomjerile bujice ili klizište, ovakve informacije prenesu u regionalne urede/kancelarije BH MAC-a.

"Posebno skrećemo pažnju građanima da samoinicijativno ne preduzimaju nikakve aktivnosti na uklanjanju mina i NUS-a. Ukoliko ista uoče, apelujemo da ih ne diraju, ne pomjeraju i ne odnose na deponije, te da odmah obavijeste nadležne obučene i specijalizovane organizacije u BiH: civilne zaštite u BiH, policiju, pripadnike Oružanih snaga BiH i timove BHMAC-a", naglašavaju iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

U skladu sa zaključcima članova regionalnog Stručnog tima, sutra će se održati sastanak regionalnih centara za protivminsko djelovanje Republike Hrvatske, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sastanak će se održati  u prostorijama Centra za uklanjanje mina u BiH u Brčkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije