BH MAC: Dvije ručne bombe pronađene u Donjem Žabaru

Radiosarajevo.ba
BH MAC: Dvije ručne bombe pronađene u Donjem Žabaru

Timovi Centra za deminiranje u Bosni i Hercegovini na lokalitetu općine Donji Žabar pronašli su i uklonili dvije ručne bombe koje su se pojavile nakon povlačenja vode s tog područja, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u BH MAC-u. 

Kako je rekao Esad Aletić, šef Ureda BH MAC-a u Brčkom, najteže stanje je u Šamcu gdje se stanovništvo vraća u domove koji su bili poplavljeni proteklih sedmica. 

"Na tom području građani nalaze i prijavljuju svašta. Rijeka Bosna je napravila zaista zastrašujuće učinke. Sava se dobrim dijelom povukla u svoje korito, ali dio područja u općinama Orašje i Domaljevac - Šamac su i dalje pod vodom i pumpe rade na njenom uklanjanju. Voda nam i dalje stvara probleme kako bi smo pristupili svim lokalitetima na koje se sumnja da su zagađeni minama. Stoga je djelovanje timova otežano na tim područjima", naveo je Aletić.

On je istaknuo kako se minsko polje kod Vučilovca u Brčkom, koje je potopljeno nakon pucanja nasipa i dalje nalazi pod vodom, te da mu je pristup nemoguć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije