Baltička strategija model za Dunav i Jadran

Radiosarajevo.ba
Baltička strategija model za Dunav i Jadran
Europski ministri pozdravili su Baltičku strategiju kao mogući okvir za koordinaciju europskih politika i financiranja u drugim regijama u Europskoj uniji, prenose u ponedjeljak europski mediji.

Ministri za europske poslove 27 država članica sastali su se prošli tjedan s predstavnicima Europske komisije, Europskog parlamenta i Europske investicijske banke kako bi razgovarali o Baltičkoj strategiji.

Strategija, pokrenuta ovoga ljeta, ima za cilj bolje iskorištavanje postojećih resursa u cijelom nizu pitanja, od nadzora mora do jačanja regionalne konkurentnosti.

Ministri su istaknuli također da bi Baltička strategija mogla poslužiti kao model za buduću suradnju u drugim regijama u EU.

Povjerenik za regionalnu politiku Pawel Samecki istaknuo je da je strategija "novost" u EU-u, te izrazio nadu da bi taj "nov moderan način koordiniranja europskih politika u regiji" mogao u izmijenjenom obliku biti primijenjen i u drugim europskim regijama.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Diana Wallis ocijenila je da Baltička strategija "daje zamah" razvoju sličnih politika u Dunavskoj regiji i možda čak na Jadranu.

EK planira 2010. predstaviti strategiju za Dunav.

Baltička strategija obuhvaća osam članica EU-a - Dansku, Švedsku, Finsku, Estoniju, Litvu, Latviju, Poljsku i Njemačku te Rusiju.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije