Apel za pomoć Bijeljini

Radiosarajevo.ba
Apel za pomoć Bijeljini

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini apeluje za pomoć građanima Bijeljine zbog katastrofalnih poplava.

Nakon dramatičnog apela koji je u medijima uputio gradonačelnik Mićo Mićić za pomoć Bijeljini jer prijeti glad zbog nedostatka hrane i flaširane vode, a nedostaje i higijenskih potrepština, Evropski pokret u BiH je jučer sms porukama i telefonskim pozivima, a danas i u medijima, informirao partnere i javnost BiH o težini situacije u ovom gradu. 

''Molimo da sva pomoć Bijeljini ide direktno preko predstavnika lokalne vlasti i kriznog štaba, koji su najbolje upućeni kako i kome se može pružiti najbrža i najkonkretnija pomoć, odnosno kako bi se izbjegle bilo kakve moguće mahinacije i manipulacije s humanitarnom pomoći. Građanima su neophodni hrana (konzervirana i ona koja nije lako kvarljiva), flaširana voda, higijenske potrepštine, kao i pumpe za ispumpavanje vode i sl'', navodi Evropski pokret u BiH.

Preporučuju da se direktno kontaktira gradonačelnik Mićo Mićić kao šef kriznog štaba ili njegov zamjenik Huso Zečkanović, odnosno kabinet Slavka Mitrovića (066-801956 ili 055-211753) ili PR Služba-Predraag Lopandića (066-422665).

Spremnost da se pomogne građanima Bijeljine, u samo nekoliko sati od poziva sms porukama i telefonom, iskazali su načelnici partnerskih lokalnih zajednica Cazin, Livno, Krupa, Višegrad i Prnjavor, Zenica i Modriča (koje su i same pogođene poplavama), Tešnja, kao i premijer i Vlada Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanski kanton i kompanije Meggle (Bihać),Violeta (Grude), Index (Gračanica),GS TMT (Travnik) i Merhamet Njemačka, te mediji RTVBN, FACE TV, Hayat TV i FENA, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i neke od ambasada, navodi  Evropski pokret u BiH.

Poziva sve partnere i prijatelje, kao i predstavnike državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih nivoa vlasti u BiH te poslovne subjekte, medije i međunarodnu zajednicu da se pridruže podršci Bijeljincima.

''U ime građana BiH, zahvaljujemo svima koji su jučer stupili u kontakt s gradskim vlastima u Bijeljini ili su najavili podršku u narednim danima, kao i svima koji će to tek uraditi'', citat je iz saopćenja Evropskog pokreta u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije