Angela Merkel protiv zatvaranja granica za izbjeglice

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel protiv zatvaranja granica za izbjeglice

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da će insistirati na provođenju sporazuma o imigracijama između EU i Turske, rekavši da bi opcija zatvaranja granica za bujicu izbjeglica u Evropi imala teške posljedice po blok, piše Fena.

Govoreći na konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Benjminom Netanyahuom, Merkel je izjavila da samit EU i Turske neće biti posvećen dogovaranju novih kvota za raspoređivanje izbjeglica širom Evrope, rekavši da bi to bilo "smiješno" uzimajući u obzir da je manje od 1.000 izbjeglica raspoređeno na osnovu postojeće sheme.

Umjesto toga, kazala je, pitanje je u tome može li se sporazum EU i Turske uspješno baviti uzrocima imigracija ili bi blok trebao "odustati i umjesto toga zatvoriti grčko-makedonsku granicu sa svim posljedicama koje bi to imalo po Grčku, Evropsku uniji i Schengensku zonu".

"Borit ću se svom snagom u četvrtak i u petak za zajedničku agendu EU i Turske kao jedinog načina da se ovo riješi" dodala je njemačka kancelarka. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije