Angela Merkel: Otkloniti uzroke zbog kojih izbjeglice napuštaju svoje zemlje

Radiosarajevo.ba
Angela Merkel: Otkloniti uzroke zbog kojih izbjeglice napuštaju svoje zemlje

Njemačka kancelarka Angela Merkel uoči sastanka sa zastupničkim klubom Kršćansko socijalne unije (CSU) odbila se izjasniti o uvođenju gornje granice broja izbjeglica koje ulaze u Njemačku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Merkel je uoči sastanka s parlamentarnim zastupnicima i čelnicima CSU-a u bavarskom Wilbad Kreuthu rekla kako je potrebno smanjiti broj izbjeglica. 

"Složni smo u jednom, a to je da moramo smanjiti broj izbjeglica. Mislim da moramo ustrajati na tome da otklonimo uzroke zbog kojih izbjeglice napuštaju svoje zemlje i tu se i dalje zalažem za rješenje na evropskom nivou", rekla je Merkel. 

Kancelarka je time reagovala na zahtjev predsjednika CSU-a Horsta Seehofera koji već mjesecima traži uvođenje gornje granice broja migranata i izbjeglica koji ulaze u Njemačku. 

"Mi smo na osnovu situacije u našim gradovima i općinama mišljenja da nemamo mnogo vremena za djelovanje“, rekao je Seehofer uoči sastanka s Merkel. 

Iznio je podatak kako se i u ovoj godini broj izbjeglica kreće oko 3.000 dnevno.

Nakon što je u Njemačkoj u 2015. godini azil zatražilo više od milion izbjeglica, vlasti te zemlje nadaju se kako će ove godine broj izbjeglica biti značajno manji. Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert rekao je danas da je od početka 2016. usporen protok migranata, ali da je dalje smanjenje broja izbjeglica i dalje neophodno.

On je pozvao zemlje Evropske unije da "ispune obećanje" i Republici Turskoj pomognu s tri milijarde eura za zabrinjavanje izbjeglica. 

Prema njegovim riječima, iskustva sa zemljama bivše Jugoslavije tokom 90-ih godina pokazala su da bi se većina izbjeglica vratila u matične zemlje ukoliko bi u njima rat prestao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije