Amerikanci se ne slažu sa Obamom oko Guantanama i GM-a

Radiosarajevo.ba
Amerikanci se ne slažu sa Obamom oko Guantanama i GM-a
Popularnost američkog predsjednika Baracka Obame je opala i većina Amerikanaca je protiv njegove namjere da zatvori sporni logor u Guantanamu i protiv njegove politike spašavanja automobilskog diva General Motorsa, rezultati su ispitivanja objavljeni u srijedu.

Pet mjeseci otkako je došao u Bijelu kuću, Barack Obama vidi da su Amerikanci odbacili dva od njegovih velikih projekata, pokazala su ispitivanja Wall Street Journala i televizije NBC.

Više od pola ispitanika, 52 posto, protivi se zatvaranju logora u kojem su zatvoreni navodni teroristi, dok 39 posto ispitanih podržava predsjednika u tome naumu.

Pedeset i četiri posto ispitanika odbacuje financijsku intervenciju američke administracije radi spasavanja automobilske kompanije General Motors, dok 35 posto anketiranih glasa za nju.

Jedva 48 posto ispitanih osoba podržava Baracka Obamu u njegovoj zabrani mučenja prilikom saslušavanja, kao što je simuliranje utapanja, dok je 41 posto protiv te zabrane.

Iako je još visoka, popularnost novog predsjednika je opala sa 61 na 56 posto.

Ispitivanje pokazuje da jedva nešto više od jedne trećine Amerikanaca misli kako se Barack Obama bori na previše frontova istovremeno, dok 60 posto ispitanika smatra da ako se bori na više frontova, to je zato što se zemlja mora suočavati s velikim brojem problema.

Ako je većina anketiranih osoba zabrinuta zbog težine američkog saveznog deficita, samo šest posto ih smatra Obamu odgovornim, 46 posto ih osuđuje njegovog prethodnika Georgea W. Busha, 21 posto demokrate u Kongresu, a sedam posto republikance u Kongresu.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije