Agencija za ravnopravnost spolova osuđuje napad na novinarku FTV-a

Radiosarajevo.ba
Agencija za ravnopravnost spolova osuđuje napad na novinarku FTV-a
Agencija za ravnopravnost spolova BiH oštro osuđuje i izražava duboko negodovanje zbog napada na nezaštićenu građanku S.M. i novinarku Vildanu Duran te traži hitnu intervenciju nadležnih institucija.

Kako je saopćeno iz te agencije, uvrede verbalne prirode koje je Tasim Kučević uputio građanki BiH su nedopustive i vrijeđaju dostojanstvo i integritet, dok je fizički napad na nezaštićenu ženu čin dostojan osude bh. društva u cijelosti.

Činjenica da je S.M. napadnuta u krugu javne institucije Suda BiH te da oštećenoj niko od prisutnih nije pritekao u pomoć, osim hrabre novinarke Vildane Duran, ukazuje na stanje našeg društva kroz odsustvo građanske odgovornosti, vladavinu straha i nepoštivanje individualnog dostojanstva, smatraju u Agenciji za ravnopravnost spolova BiH.

Pitaju također kako je moguće da osoba koja je osuđivana za organizirani kriminal, trgovinu ljudima i navođenje na prostituciju nastavlja provoditi teror u sklopu najznačajnije sudske institucije u državi.

U Agenciji navode da je sistematsko zlostavljanje i ponižavanje žena očito postala pojava koja se u bh. društvu prešutno odobrava i ne izaziva neophodnu osudu i reakciju.

- Građanke i građani BiH trebaju znati da niko nije izuzet od mogućnosti da postane žrtva nasilja i da šutnja neminovno znači prešutno odobravanje - poručuju iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

FENA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije