Agencija za ravnopravnost spolova BiH osuđuje mizoginiju u javnom diskursu

Radiosarajevo.ba
Agencija za ravnopravnost spolova BiH osuđuje mizoginiju u javnom diskursu
Agencija za ravnopravnost spolova pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH osudila je, u zadnje vrijeme učestalo, vrijeđanje na osnovu spola, a naročito jezik mizoginije u javnom diskursu.

Agencija apelira na sve sudionike da izbjegavaju vrijeđanje na osnovu spola u javnim raspravama te diskvalificiranje i diskreditovanje osoba na spolnoj obnovi.

-Također se ovim putem obraćamo Vijeću za štampu BiH i molimo da nastavi nadzor nad primjenom Kodeksa, a naročito člana 4a "Ravnopravnost spolova i poštivanje osobenosti", navedeno je u saopćenju Agencije.

Agencija poziva i javnost da sve eventualne prigovore u vezi s diskriminacijom po osnovu nacionalnosti, rase, religije, spola, seksualne opredijeljenosti, fizičke ili mentalne onesposobljenosti dostavi Vijeću za štampu BiH, odnosno Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) ukoliko se radi o elektronskim medijima.

Također, podsjeća da se Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH (članom 16.) zabranjuje javno prikazivanje i predstavljanje bilo koje osobe na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol, saopćeno je iz ove Agencije.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije