Zatvorene Igre u Pekingu: Muzaferija pomjerila granice, dati veću podršku OK BiH

2
A.S.
Zatvorene Igre u Pekingu: Muzaferija pomjerila granice, dati veću podršku OK BiH
Foto: EPA / Muzaferija i Nikolajev na ceremoniji OI

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach svečano je u nedjelju proglasio 24. zimske olimpijske igre u Pekingu zatvorenima, pozvavši sportaše da se ponovo okupe za četiri godine u Milanu i Cortini d'Ampezzo.

Na ZOI u Pekingu se u sedam sportova i 15 disciplina takmičilo 2.871 sportista iz 91 zemlje, a podijeljeno je ukupno 109 kompleta medalja.

Na svečanosti zatvaranja podijeljena su dva kompleta medalja i to skijaške trkačice na 30 km i za skijaške trkače za utrku skijaškog maratona.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

Muzaferija ušla u historiju

U Pekingu će ostati zapisano da je Elvedina Muzaferija pomjerila granice kod djevojaka i ostvarila historijski plasman. U Super G je zauzela 25. mjesto.

Bila je blizu uspjeha i u kombinaciji, ali je pala u slalomu, nakon što je u spustu zauzela sjajno 20. mjesto.

Od ostalih rezultata vrijedi istaći 27. mjesto Emira Lokmića u slalomu.

Mirzi Nikolajevu, Strahinji Eriću, Sanji Kusmuk i Esmi Alić ovo su bile prve Igre i možemo se nadati da će u budućnosti biti bliže vrhu nego donjem dijelu ukupnog poretka.

Zimske olimpijske igre u Pekingu, koji je prvi grad koji je bio domaćin i ljetnim i zimskim igrama, ostat će zapamćene po ekstremnim anti-COVID mjerama i doping skandalu u kojem je glavnu ulogu imala 15-godišnja ruska klizačka senzacija Kamila Valijeva.

Skandal je i diskvalifikacija pojedinih njemačkih skijaša zbog, navodno, nepropisnih skijaških odijela koja su nosili tokom takmičenja.

Gradonačelnik Pekinga je nakon spuštanja zastave Međunarodnog olimpijskog odbora, predao predsjedniku MOO-a Thomasu Bacha koji ju je onda predao gradonačelnicima gradova domaćina 25. ZOI Milanu i Cortini d'Ampezzo, što će biti prvi put historiji da su dva grada domaćini tom velikom takmičenju.

Potom je dvoje plesača je kretnjama po ledu iscrtalo službeni znak ZOI u Milanu i Cortini d'Ampezzo 2026. godine.

Šta može Bosna i Hercegovina za četiri godine?

Može samo naprijed, jer dosadašnji rezultati ne svrstavaju nas na svjetsku mapu vrhunskih rezultata.

Za naše takmičare i dalje vrijedi slogan - važno je učestvovati, a za nešto više potrebna je u veća podrška našim takmičarima, u prvom redu Olimpijskom komitetu BiH.

Do sada su mala sredstava izdvajana za naše sporiste, te su iz tog razloga i rezultati više nego skromni.

Više novca za Olimpijski komitet, bolji tretman

Naši sportisti zaslužuju bolji tretman i kada država bude na to mislila, doći će i bolji rezultati i novo pomjeranje sportskih uspjeha.

Podsjetimo da februar asocira i na Olimpijske igre koje su se 1984. godine držale u Sarajevu, pa nam je i ti obaveza da ulažemo više novca u naše sporiste.

Do tada ćemo biti samo sudionici koji su željni dokazivanja, a velika je stvar kada se na zavijori zastava BiH.

Da bismo je vidjeli na pobjedničkom postolju, bit će potrebno daleko više novca za Olimpijski komitet BiH i podrška sa svih nivoa.

To je jedini pravi put uspjeha, sve ostalo je prazna priča.

Norveška najuspješnija nacija sa čak 37 medalja

Najuspješnija reprezentacija je Norveška, koja se iz Pekinga vraća sa čak 37 medalja, od čega je 16 zlatnih, a ima još osam srebrnih i 13 bronzanih.

Selekcija Rusije osvojila je 32 medalje čime je druga po ukupnom broju, ali je tek deveta po broju zlatnih – šest, a osvojila je i 12 srebrnih i 14 bronzanih.

Njemačka je treća po ukupnom broju medalja – 27, ali je druga po uspješnosti sa 12 zlatnih, 10 srebrenih i pet bronzanih.

Domaćin takmičenja Kina osvojila je ukupno 15 medalja – devet zlatnih, četiri srebrnih i dvije bronzane, što je stavlja na treće mjesto.

Selekcija SAD je tek četvrta sa sa 10 zlatnih i ukupno 25 medalja.

Iz zemalja u regionu najuspješnija je Slovenija sa dvije zlatne medalje, tri srebrne i dve bronzane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije