Ruski mediji: Čudesna Ruskinja (15) koja je izvela četvertostruki skok pala na dopingu

2
Radiosarajevo.ba
Ruski mediji: Čudesna Ruskinja (15) koja je izvela četvertostruki skok pala na dopingu
Foto: EPA-EFE / Kamila Valieva

Ruska klizačica Kamila Valijeva, koja je osvojila zlato u ekipnom takmičenju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022., imala je pozitivan doping test prije početka Igara, objavio je ruski medij.

Prema pisanju lista Kommersant, odgađanje ceremonije dodjele medalja zakazano za utorak u Pekingu bilo je povezano s pozitivnim doping testom Kamile Valijeve, što bi moglo oduzeti ekipno zlato Rusiji, koja na Olimpijskim igrama takmiči pod neutralnom zastavom.

Ruski dnevnik precizira da bi identificirana tvar bila trimetazidin, koji se koristi za ublažavanje angine pektoris i zabranjena je od strane Svjetske antidoping agencije od 2014. godine.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Prema dnevniku RBC, drugom ruskom mediju, Valijeva je pala na kontroli provedenoj u decembru.

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Mark Adams rekao je u četvrtak u Pekingu tokom dnevnog brifinga olimpijskog tijela da "nema komentara na medijska nagađanja".

Tek 15-godišnja Valijeva favorit je za zlato uoči pojedinačnog natjecanja koje počinje 15. februara, u nova senzacija umjetničkog klizanja tokom ekipnog takmičenja postala je prva žena koja je izvela četverostruki skok u olimpijskoj konkurenciji.

Ova tinejdžerka je izvela dva perfektna četvorostruka skoka, pokušala je i treći, ali je nažalost pala.

Za ovaj fascinantan nastup nagrađena je sa ocjenom 178,92, što je skoro šest bodova manje od njenog svjetskog rekorda.

Rusi se nadaju da će, ipak, izaći kao pobjednici iz ove situacije.

"Kamila nije suspendovana sa Olimpijskih igara. Čekamo na zvanično saopštenje Međunarodnog olimpijskog komiteta“, izjavila je ataše Klizačkog saveza Rusije Olga Jermolina.

Muzika uz koju je izvodila svoju tačku je čuveni Bolero od Mauricea Ravela.

Sarajevska Olimpijada koja je održana 1984. godine iza sebe je ostavila nebrojeno puno priča koje prepričavamo i danas.

Volimo Jureka više od bureka, Kirk Douglas platio najskuplje ćevape na svijetu, Vučko je bio posebna bajka...ali jedna od najljepših priča ove olimpijade dogodila se u Zetri, tačno na današnji dan, prije 35 godina.

Na tom ledu ispisana je historija umjetničkog klizanja, koju su u taktu slavnog Ravelovog Bolera, otplesali slavni Britanci Jayne Torvill i Christopher Dean.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije