Hokej / Ismar Sućeska hokejaško znanje stečeno u Slovačkoj prenosi na mlade Sarajlije

25. 02. 2018. u 10:11:00 AA

Shares: 8

Ismar Sućeska mladi je entuzijasta koji već drugu godinu zaredom odlazi u Slovačku kako bi usavršio svoje hokejaško znanje.

Prema njegovim riječima, glavni cilj mu je da znanje stečeno u ovoj “hokejaškoj” zemlji prenese na mlade Sarajlije koje se sve više zanimaju za ovaj ledeni sport. 

Povećan interes za hokejom u BiH

Interes za hokejom u posljednje vrijeme znatno je povećan među mlađom populacijom. Glavni razlog toga su poboljšani uvjeti koje mladi hokejaši imaju. Za razliku od tradicionalnih sportova, kao što su nogomet ili košarka, za koje se mladi u Bosni i Hercegovini većinim opredjeljuju, hokej je dosta zahtjevniji sport, ali je i znatno privlačniji zbog izazova kojih pruža. 

“Vjerujem da je cilj svakog sportiste da svoje vještine i iskustvo prenese na mlađe generacije te da na taj način da svoj doprinos razvoju sporta. Hokej je specifičan sport te je iskustvo starijih kolega ključno kako bi se što brže napredovalo. Savjeti i kritike starijih kolega su mi pomogli da unaprijedim svoje znanje, koje i dalje usavršavam u Slovačkoj. Primjetno je da hokej u Bosni i Hercegovini ide laganim koracima naprijed. Raduje me povećanje broja mladih igrača i igračica iz godine u godinu, što ide u prilog mojoj prethodnoj konstantaciji. Hokej se vrlo brzo zavoli, pa jednom kada se obuče oprema i izađe na led, više se ne može prestati. Brzina, adrenalin, timski rad, odlična su podloga za razvoj fizičkih i psihičkih sposobnosti kod djece. To su samo neki od razloga zašto djeca brzo zavole ovaj sport. S obzirom da je Hokejaški klub “Vukovi” Sarajevo napravio ledenu plohu koja omogućava igranje i klizanje u trajanju od šest mjesecu u godini, možemo očekivati još veći interes među dječacima, ali i djevojčicama”,  rekao je za Anadolu Agency (AA) Ismar Sućeska. 

Slovačka puno ulaže u hokej. Činjenica da, svako ko se želi baviti ovim sportom, može veoma brzo pronaći način da se priključi nekoj od mnogobrojnih ekipa koje egzistiraju u ovoj zemlji, ohrabruje entuzijaste kao što je Sućeska

“Prvi put sam u Slovačku došao prošle godine preko jednog studentskog programa. Veoma brzo sam pronašao ekipu s kojom sam trenirao i usavršavao svoje znanje. Oduševljen uvjetima i ove godine sam odlučio da period od februara do juna provedem u Slovačkoj igrajući hokej i prikupljajući znanje o ovom sportu”, kaže Sućeska. 

Mladi željni dokazivanja

Sistematski rad i ulaganje u omladinski pogon ključ je budućeg uspjeha, stoga je veoma bitno pripremiti omladinske kategorije za izazove koji su pred njima. Iako je hokej fizički veoma zahtjevan, sport to nije spriječilo čak ni one najmlađe da svoje slobodno vrijeme posvete hokeju na ledu. 

“Omladinske selekcije broje nekoliko kategorija, tako da hokej u Sarajevu trenutno treniraju dječaci i djevojčice od šest do petnaest godina, što je svakako veliki uspjeh i ohrabrujući podatak koji nam daje predispozicije za buduće uspjehe. Primjetno je da mlađe kategorije uživaju u ovom ledenom sportu, te da svaki trenutak žele iskoristit kako bi se dokazali. Ovo je još jedan od razloga zbog čega svoje znanje želim da prenesem na mlade hokejašice i hokejaše. Ono što me posebno raduje je to što nisam jedini entuzijasta koji želi pomoći generacijama koje dolaze, a sve u svrhu promocije i jačanja ovog sporta, ne samo u Sarajevu, već na nivou čitave Bosne i Hercegovini”, ističe Sućeska. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA