Hoće li se Europa Kup u alpskim disciplinama održati u BiH?

Radiosarajevo.ba
Hoće li se Europa Kup u alpskim disciplinama održati u BiH?
Foto: EPA / Elvedina Muzaferija

Skijaški savez Bosne i Hercegovine je danas zvanično predao kandidaturu za organizaciju Europa Kup takmičenja u alpskim disciplinama za sezonu 2020/21.

"Danas je važan dan za skijašku zajednicu u Bosni i Hercegovini i ponosni smo da smo zvanično aplicirali za organizaciju Evropa kup takmičenja u BiH. Posljednje Evropa kup takmičenje u BiH bilo je daleke 1991. godine na Bjelašnici u disciplini Super G. Od tada smo izgubili mjesto u kalendarima Međunarodne skijaške federacije (FIS).

Iako smo se 2012. godine izborili za ponovno mjesto u kalendaru i to 2013. godine na Bjelašnici i 2014. godine na Jahorini uslijed neizgrađene infrastrukture u potpunosti i drugih tehničkih razloga nismo realizovali projekat do kraja, te smo bili primorani povući se iz kalendara.

Razvojem infrastrukture na našim planinama u posljednjih 4 – 5 godina stekli su se uslovi za organizacijom velikih takmičenja i FIS-a je otvorenih ruku dočekala povratak BiH na svjetsku skijašku scenu. Danas tri skijališta u BiH zadovoljavaju tehničke uslove za održavanje velikih takmičenja: Jahorina, Bjelašnica i Ravna Planina", istakao je Jasmin Mehić, predsjednik Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Sva tri centra imaju tehničke mogućnosti koje prvenstveno podrazumijevaju vještačko osnježenje staza, vertikalni transport kao i svu potrebnu tehničku opremu.

Danas u Cirihu su bili predstavnici Olimpijskog centra Jahorina i Ski centra Ravna Planina, gdje su branili aplikaciju pred komisijom Međunarodne skijaške federacije, dok je menadžment Ski centra Bjelašnica najavio kandidaturu za sezonu 2021/22.

Janez Flere, koordinator za alpske discipline naglasio je važnost razvoja mladih takmičara, kao osnovnog preduslova za dovođenje velikih takmičenja u BiH. Jaki domaći takmičari su najbolji pokazatelji razvoja jednog sporta i Međunarodna skijaška federacija je spremna podržati organizaciju velikih takmičenja u državama koje rade na promociji takmičarskog skijanja.

Dejan Ljevnaić ispred Olimpijskog centra Jahorina i Igor Šljuka, ispred Ski centra Ravna Planina su prezentovali infrastrukturne i tehničke mogućnosti ova dva skijališta. U sezoni 2019/20 održat će se dva FIS testna takmičenja, koji će ujedno biti i preduslov za nominaciju Bosne i Hercegovine za organizaciju Europa kup takmičenja.

BiH ostala bez Europskog kupa u skijanju zbog propusta tokom EYOF-a

Olimpijski centar Jahorina saopćio je da je kandidatura ovog centra za organizaciju Europskog kupa u alpskom skijanju odgođena za godinu zbog propusta Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine. Kao glavni razlog odgađanja ovog veoma bitnog takmičenja kako za Jahorinu, tako i za cijelu BiH, naveden je propust u mjerenju vremena tokom Europskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF), što je bila odgovornost Skijaškog saveza BiH.

Europa kup je je međunarodni alpski skijaški kup koji svake godine organizuje Međunarodna skijaška federacija (FIS) u saradnji sa nacionalnim savezima i tehničkim organizatorima. Među lokacijama na kojima se održava Europa kup su poznata skijališta širom Evrope, kao što su švicarski Wengen, austrijski Kitzbuehel i francuski Chamonix. U kalendaru su i takmičenja na Krvavcu (Slovenija), Sella Nevei (Italija), St. Moritzu (Švicarska), Saalbachu (Austrija).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije