Brian Jokat novi je selektor hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Brian Jokat novi je selektor hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine
Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je novog selektora koji će „Ledene zmajeve“ predvoditi na predstojećim borbama za Svjetsko prvenstvo.

Hokejaški savez BiH s ponosom objavljuje da je na čelo naše reprezentacije došao Kanađanin Brian Joket. 

Riječ je o vrsnom hokejaškom ekspertu s višedecenijskim iskustvom koji je svojedobno, sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, nosio dres Hokejaškog kluba Bosna iz Sarajeva. Nakon angažmana u Kanadi, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, te karijere u NHL-u, Joket se vraća u prijestolnicu Bosne i Hercegovine kako bi preuzeo naš nacionalni tim. 

"Hokejaški savez Bosne i Hercegovine mi je ponudio mogućnost da se pridružim projektu i zbog toga sam odlučio opet doći u vašu zemlju. Posljednji put sam kao profesionalni sportaš boravio u Sarajevu 1986. godine. Vraćao sam se u grad dva puta: za Božić 1990. i 2010. kada je HK Bosna slavila 30 godina postojanja. Iako se grad promijenio, sve ove godine moji se prijatelji nisu promijenili", rekao je Joket.  

Kanađanin se prisjetio vremena provedenog u našoj zemlji, dok je nosio dres HK Bosna. 

"Bilo je to lijepo vrijeme, u godinama koje su uslijedile nakon  Oimpijskih igara u Sarajevu. Bilo je posebno, dvorana je stalno bila puna publike i taj entuzijazam se prenio i na našu prvu sezonu u Prvoj ligi. Za mene je to bilo jako uzbudljivo, bio sam mlad i gladan uspjeha. Želio sam se dokazati i nadam se da sam uspio", prisjetio se Joket.

Bosna mu je bila odskočna daska, a nakon sezone provedene u Sarajevu otišao je u Njemačku i Englesku, a nakon toga dugo radio u NHL-u i to u poslovnom sektoru Ottawa Senatorsa. 

"U Sarajevu sam imao jako dobrog trenera, Jaroslava Jandaureka koji je ovdje imao veliki utjecaj. Naučio sam kako se fokusirati i koliko je važno da dam 120 posto svojih mogućnosti svaki put kada sam na ledu. To me je guralo da budem najbolji što mogu. Ovdje sam igrao samo jednu godinu, a imao sam sreće da budem najbolji strijelac lige. Mislim da taj rekord stoji i danas", dodao je Joket. 

U vezi s tim, Joket se prisjetio anegdote sa sekretarom hokejaškog kluba Bosna, Sabahudinom Dautbašićem. 

"To je pomalo smiješna priča. Gospodin Sabahudin i ja smo pravili ugovor i došli smo do dijela kada smo trebali pričati o bonusu za golove. Bila je to zanimljiva diskusija, pravili smo bonuse za 10, 20 i 30 golova, a kada smo došli do 40 postavilo se pitanje zbog čega uopće pričamo o tome. Došli smo do broja 50 i svi su se smijali.  Dva kola prije kraja sezone ja sam imao 48 golova na svom kontu i na kraju sam uspio postići preko 50 golova. Veliko je to dostignuće bilo, ali tokom pregovora svi su mislili da je to suludi san", rekao je Joket.

Oni koji se sjećaju tih zlatnih dana sarajevskog hokeja, sigurno pamte utakmicu protiv ljubljanske Olimpije, kada je Bosna pobijedila 3:2, i to golom u posljednjoj minuti. 

"Nikada neću zaboraviti tu utakmicu. To je ovdje značilo kao osvajanje Stanley Cupa. Dvorana je bila puna i savršeno se sjećam akcije. Dobio sam pak, protivnici su me jurili, spustio sam se na koljeno i imao sreće da pak završi iznad golmanovih ramena. Ostalo je manje od minutu do kraja i dvorana je eksplodirala. Bio je to jedan od najljepših trenutaka te godine. Volio bih opet vidjeti taj pogodak", dodao je Joket.

Kada ćemo opet u Sarajevu dočekati da se tako slave uspjesi u hokeju na ledu? 

"Jako je važno da postoji plan. Savez ima priliku da se opet takmiči u Trećoj diviziji, to je velika stvar i javnost to mora podržati. Igrači moraju biti ponosni što nose dres reprezentacije svoje zemlje. Nadam se da ćemo imati uspješnu kampanju", završio je Joket. 

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će domaćin kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo III divizije od 24. do 28. februara 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije