Trener: Džumhur je nepošteno izbačen, angažovan je advokat

0
Radiosarajevo.ba
Trener: Džumhur je nepošteno izbačen, angažovan je advokat
Foto: Instagram / Popović i Džumhur

Petar Popović, trener Damira Džumhura, razočaran je odlukom Roland Garrosa da izbaci Džumhura sa turnira, a prije svega odlukom da mu ne dozvole da radi drugi test.

Popović i Džumhur bili su u istoj sobi, Popović je imao pozitivan nalaz, a za Sport klub objašnjava kako je sve teklo.

Od samog početka imao sam virus, preležao sam ga, u SAD smo testirani skoro svaki dan, tamo su mi vadili krv i našli su veliku količinu antitijela. Rekli su mi da sam dva-tri mjeseca OK, a to je bilo prije mjesec dana. U Rimu sam bio negativan na svakom testu, i u Parizu na prvom. U subotu sam bio na granici, to mi je rekao doktor, a ja sam mu odgovorio da imam antitijela”, kaže Popović za Sport klub i dodaje:

Taj doktor mi je rekao da od toga umiju da ostanu ostaci, uvjeravao me je da će biti sve u redu. Pascal Maria, koji je bio zadužen za to, rekao je da je već poslato francuskoj Vladi, da ćemo Damir i ja biti izbačeni, ali doktor mu je rekao kakva je moja situacija. Poslije tri sata je odlučeno da nas izbacuju s turnira, iako sam im dao cijeli svoj medicinski dosije…”

Popović kaže da je šteta njima već učinjena, ali nada se da će drugi proći bolje i da se za to između ostalog i bore.

“Mi smo samo tražili pravo na još jedan test koji bi dokazao da je to lažno pozitivni test, što se dešava u više od 15% slučajeva… Nažalost, to nisu prihvatili, rekli su nam da možemo u sobi da ostanemo u izolaciji nedjelju dana, a mi smo odlučili da idemo kući jer sam znao da nisam zaražen – uradio sam u Srbiji dva testa i negativan sam. Sada ćemo se boriti i za prava svih drugih igrača, da ne izbacuju igrače sa Roland Garrosa koji su lažno pozitivni. Izborit ćemo se. Sada su već izbacili nekoliko igrača, ali vjerujem da će uskoro da počnu da rade i drugu provjeru. Znali smo pravila igre, to ne osporavamo – ako si pozitivan, izbačen si, ali u SAD su provjeravali po dva-tri puta, radili različite testove kako bi bili sigurni”.

Džumhurov trener siguran je da neko iz veće zemlje ne bi imao sličan tretman i najavljuje sudski postupak.

“Iako smo iz male zemlje, želimo da pokažemo da nismo mali i da ne mogu tek tako neljudski da se ophode prema nama. Mi smo mjesecima trenirali, spremali se jako, na US Openu se desio Đoković u prvom kolu, a sada još gori protivnik… To su najbitniji turniri, nepošteno je izbačen. Naš advokat je stupio u kontakt sa glavnima iz Roland Garrosa i Teniskom asocijacijom Francuske – vidjet ćemo hoćemo li to riješiti mirnim putem ili ćemo morati preko suda. Uglavnom, prvi cilj smo sigurno postigli, malo će da razmisle prijje izbacivanja. Sada su na Tour de Franceu takođe promijenili pravilo da mora da bude više testova, nadam se da ćemo uspjeti da za glavni turnir ljudi ne budu u lošoj situaciji kao mi jer svi smo prijatelji iako smo i konkurenti, držimo jedni drugima leđa”, zaključuje Popović za Sport klub.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije