Roger Federer nagrađen počasnim doktoratom: Uslijedio je govor o kojem priča cijeli svijet

0
Radiosarajevo.ba
Roger Federer nagrađen počasnim doktoratom: Uslijedio je govor o kojem priča cijeli svijet
Foto: Dartmouth / Roger Federer

Legendarni švicarski teniser Roger Federer bio je gost američkog sveučilišta Dartmouth, koje ga je nagradilo počasnim doktoratom.

Tom prilikom je održao govor o kojem priča cijeli svijet. Rogerovo obraćanje trajalo je 25 minuta.

"Stvarno, nemate pojma koliko sam uzbuđen. Imajte na umu, ovo je bukvalno drugi put da sam kročio na fakultetski kampus. Drugi put ikada. Ali iz nekog razloga mi dajete doktorat", rekao je Federer nasmijavši se.

Zastrašujući snimci: Prelila se brana Rapidan, voda nosi sve pred sobom

Zastrašujući snimci: Prelila se brana Rapidan, voda nosi sve pred sobom

"Došao sam samo da održim govor, ali moram da idem kući kao 'Dr. Roger'. To je prilično lijep bonus. 'Dr. Roger'. Ovo mora da je moja najneočekivanija pobjeda ikada!".

"U tenisu savršenstvo ne postoji. Odigrao sam 1.526 mečeva u svojoj karijeri i pobijedio sam nekih 80 posto njih. Koliki je procenat poena koji sam imao u tim pobjedama? Negdje oko 54 posto. Kada u prosjeku gubite svaki drugi poen, naučite da ne razmišljate o tome. U redu, napravio sam duplu grešku i to je samo jedan poen. Čak i da je ozbiljan udarac i dalje je to samo jedan poen", rekao je Federer i nastavio:

Roger Federer offered our #Dartmouth24s three pieces….well four pieces…of advice in his Commencement address. 1:...

Posted by Dartmouth on Monday, June 10, 2024

"Drugim riječima, čak i najbolje rangirani teniseri osvajaju jedva više od polovine poena koje igraju. Kada u prosjeku izgubite bilo koji drugi poen, naučite da se ne zadržavate na svakom udarcu. Naučite sebe da mislite: 'Dobro, napravio sam duplu grešku...to je samo poen', 'Dobro, došao sam do mreže i ponovo sam pogriješio... to je samo poen.' Čak i odličan udarac, bekhend udarac iznad glave koji završava na ESPN-ovoj top 10 playlisti – i to je samo poen.

Evo zašto vam ovo govorim. Kada igrate poen, to mora da bude najvažnija stvar na svijetu. I to je. Ali kad je iza tebe, iza tebe je.

Ovaj način razmišljanja je ključan - jer vas oslobađa da se u potpunosti posvetite sljedećoj tački s intenzitetom, jasnoćom i fokusom", poručio je Federer.

"Koju god igru ​​da odaberete, dajte sve od sebe. Gledaj svoje snimke. Igrajte besplatno. Probaj sve. I najviše od svega, budite ljubazni jedni prema drugima... i zabavite se tamo", dodao je Federer.

U svom govoru Federer je govorio i kako provodi slobodno vrijeme u mirovini, u kojoj se nalazi od septembra 2022. godine.,

"Šta radim sa svojim vremenom? Prvo i najvažnije, ja sam otac, pa vozim svoju djecu u školu. Igram šah online protiv stranaca. Usisavam kuću", rekao je Federer, koji je napomenuo i da mrzi riječ "mirovina".

Švicarac je od 2009. godine u braku sa suprugom Miroslavom, s kojom ima četvero djece.

"Mogu se smatrati sretnim što imam svoju divnu suprugu Mirku, koja svaku radost u mom životu čini još svjetlijom, i naša sjajna djeca Myla, Charlene, Leo i Lenny danas su ovdje sa mnom - i što je još važnije: tu smo jedni za druge svaki dan", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije