Đokoviću se nove vijesti sigurno neće dopasti: Odluka će biti donesena večeras

7
Radiosarajevo.ba
Đokoviću se nove vijesti sigurno neće dopasti: Odluka će biti donesena večeras
Foto: EPA-EFE / Novak Đoković

Australijski zvaničnici istražuju niz grešaka i neslaganja u vezi sa testiranjem na COVID-19 Novaka Đokovića nakon što se srbijanski teniser izvinio što je učestvovao u intervjuu za medije dok je bio pozitivan na koronavirus.

Sydney Morning Herald i The Age pišu da se istraga Ministarstva unutrašnjih poslova Australije o Đokoviću proširila te uključila njegovo kršenje uvjeta izolacije u Srbiji, netačne izjave u obrascu za prijavu putovanja i nedosljednosti u datumu njegovog COVID-19 testa.

Ministar imigracijskih poslova Australije, Alex Hawke, posebno razmatra da li da ukine Đokovićevu vizu na osnovu toga da prethodna infekcija COVID-19 u posljednjih šest mjeseci nije valjano izuzeće za nevakcinisanje.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"U svojoj izjavi pod zakletvom, Đoković je rekao da je 'testiran i dijagnostifikovan' 16. decembra. Ministarstvo unutrašnjih poslova sada ispituje ovo nepoklapanje informacija, a kazna za davanje lažnih dokaza prema zakonu je zatvor od pet godina", navodi medij The Age.

Navode i kako bi konačna odluka trebala biti donesena u noći sa srijede na četvrtak.

Podsjetimo, prvi reket svijeta se ranije oglasio putem društvenih mreža te poručio:

"U Beogradu sam 14. decembra bio na košarkaškoj utakmici, poslije koje je javljeno da je nekoliko ljudi koji su tu bili imalo pozitivan test na koronavirus.

Iako nisam imao simptome, izvršio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a kao dodatnu mjeru opreza, napravio sam i službeni i odobreni PCR test tog istog dana.

Sljedećeg dana prisustvovao sam teniskom događaju u Beogradu, kako bih dodijelio nagrade djeci -te sam napravio brzi antigenski test prije odlaska na ovaj događaj i on je bio negativan. Nisam imao simptome, osjećao sam se dobro i obavještenje o pozitivnom PCR testu sam dobio tek poslije tog događaja.

Sljedećeg dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu, kako bih ispunio od ranije ugovorenu obavezu za intervju i snimanje za francuski list L'Équipe. Otkazao sam učestvovanje na svim drugim događajima, osim intervjua za L'Équipe. Osjećao sam obavezu odraditi taj intervju, jer nisam htio izigrati novinara, ali sam se držao mjera socijalnog distanciranja i nosio sam masku - osim za vrijeme snimanja.

Poslije intervjua i snimanja otišao sam kući u izolaciju na predviđeni period, ali sada mi je jasno da sam napravio grešku u procjeni, te sam trebao odgoditi intervju", napisao je Đoković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije