Live / Pratite uživo suđenje Novaku Đokoviću: Maratonska saga završena

15. 01. 2022. u 23:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

 • 04:51

  KRAJ

  Wood je izrazio zahtjev da Đoković bude pušten na slobodu u roku od 30 minuta od donošenja odluke, ukoliko sud bude oborio odluku ministra.

 • 04:50

  Sud se povukao da razmotri argumente. Kako je glavni sudija rekao, nada se da će kasno popodne moći da obavijesti obje strane o daljnjem toku.

  Da li će odluka biti donijeta u toku današnjeg dana ili možda sutra?

 • 04:45

  Saslušanje je završeno! Sudac Allsop rekao je da će konačna odluka biti saopćena svim stranama u postupku u posebnom saopćenju..

 • 04:30

  "Vlada se boji Đokovića zadržati u Australiji zbog antivakserskih protesta, a boji ga se i deportirati zbog društvenih nemira", kazao je Wood.

   

 • 04:20

  Advokat Novaka Đokovića Nick Wood opet ima riječ.

  Obećao je da će biti kratak tokom replike.

 • 4:15

  Završeno je izlaganje Lloyda, slijedi replika Đokovićevog pravnog tima.

 • 04:10

  Lloyd bi mogao da završi sa izlaganjem oko 04.30 sata, poslije čega Đokovićevi advokati imaju pravo na repliku koja će potrajati oko pola sata do 60 minuta, dakle do 05.30 sati.

  Nakon toga slijedi kratka pauza za donošenje odluke, što će reći da bi ona mogla biti objelodanjena oko 06.00 sati po našem vremenu, a možda i sutra.

 • 04:00

  Lloyd dotaknuo se i situacije s vakcinacijom u Srbiji.

  Kaže, Srbija zaostaje po procijepljenosti, a Đoković je tamo ikona...

  "U Đokovićevoj rodnoj zemlji je vakcinisano tek manje od pola populacije i on je svojevremeno kritikovao tamošnju vladu zbog uvođenja vakcinacije, postoje čak i dokazi toga", dodao je Lloyd.

 • 03:45

  Izjavu za medije dao je i premijer australske države Victoria, Daniel Andrews.

  "Niti jedan pojedinac nije veći od Australian Opena. Ovo suđenje neće imati nikakav negativan utjecaj na turnir. Prvo, cijepite se. A onda nećemo gubiti vrijeme na ovakve stvari. A drugo, Australian Open je veći od bilo koje osobe. Zato i jest Grand Slam turnir", kazao je Andrews.

  Dok Novak Đoković ne zna da li će uopšte izaći na terene Australian opena, manje od 24 sata do početka turnira ostalih 127 tenisera ne zna termine u kojima će igrati svoje mečeve.

  Cijeli teniski svijet čeka da se razriješi ovaj slučaj.

 • 03:41

  Iza replike, sudije se povlače i donose odluku.

  Hoće li donijeti odluku danas ili sutra. Da, spominje se i sutra... A znamo što je to do sada značilo.

  Dokument koji se pojavio je dokaz da Đoković nije zdravstveno opasan u Australiji, zbog toga su vjerovatno i predstavnici države "promenili ploču" na sudu i sada govore kako je Srbijanac opasan po javni red i mir.

 • 03:37

  Suđenje se nastavlja, sudac Allsop daje  Lloydu da nastavi sa izlaganjem.

  Novak Đoković danas neće govoriti pred sudom. Nakon Lloydovog nastavka, javit će se njegoviadvokati u završnoj replici.

  Koliko će vremena onda biti potrebno da suci uslijed povlačenja donesu odluku, znaju samo oni.

 • 02:31

  Pauza za ručak! 

  Stanka će trajati jedan sat, nakon čega zaista očekujemo kraj ovoga procesa...

  Nastavak je u 3.30 sata po našem vremenu.

 • 02:25

  Lloyd rekao je da bi ga iskreno začudilo kada bi društveni nemiri zbog evenutalnog deportiranja Đokovića bili razlog da mu se ponovno uruči viza za boravak u Australiji.

  Kaže, bio bi to rizik za suverenost zemlje.

  "Mi se ne bavimo posljedicama, bavimo se njegovim prisustvom u Australiji. Tu je iznenađujući zaključak, odluka Australije o otkazivanju vize nekome ko predstavlja rizik u pogledu suvereniteta i prava na to ko dolazi u Australiju. Prihvatamo da je relevantno, ali nije zahtjevano da se razmatra o posljedicama.

  Ministar Hawke je bio svjestan da njegova odluka može dovesti do nemira, ali je ministar bio zabrinut da će prisustvo Đokovića ohrabriti ljude da oponašaju njegove stavove što će dovesti zdravlje Australijanaca u opasnost. Prihvatio je mogućnost postojanja nemira, ali je opasnije jačanje antivakserskog sentimenta", dodao je Lloyd.

  Ministar Alex Hawke i Đoković - undefined

  The Age: Ministar Alex Hawke i Đoković

 • 02:16

  Pauza za ručak bit će u 2.30 sati po našem vremenu.

 • 02:11

  Lloyd je rekao da je Đoković uzor anivakserima.

  "Osoba visokog profila za mnoge ljude i svakako bi njegov ostanak ovdje imao utjecaja na sve njih. Svjesni smo rizika deportacije, ali znamo i što bi značilo da on ostane", kazao je Lloyd.

 • 02:09

  "Čak i kada je Đoković znao da ima koronu, otišao je na intervju i fotografisanje koje je podrazumijevalo skidanje maske", podvukao je zastupnik države.

 • 02:04

  Još jedan osvrt na tekst BBC-ja. Podsjetimo, Đoković je tamo naveo da je protiv cijepljenja. 

  "Đoković se na ovom saslušanju mogao pojaviti i objasniti svoje stavove u vezi vakcinacije. To nije učinio. A to ima svoje posljedice", kazao je Lloyd.

 • 01:54

  Lloyd je dodao da je Novakov razlog za nevakcinaciju to što je bio zaražen COVID-19 u decembru, ali ističe da je srbijanski teniser mogao da se vakciniše prije toga, s obzirom na to da pandemija traje duže od dvije godine.

 • 01:45

  Advokat Lloyd je već na startu bio jasan.

  "Ministar zna da Đoković nije cijepljen u trenucima kada pandemija koronavirusa bukti. Zna i da se mogao cijepiti da je to želio", započeo je Lloyd.

 • 01:29

  Završeno je izlaganje Nicka Wooda!

  Sada je sudac Allsop upitao advokata Vlade, Lloyda koliko će dugo trajati njegovo izlaganje. Do stanke za ručak ostalo je 45-60 minuta.

  Lloyd je kazao da je većinu toga što će kazati ionako već napisao u pisanom podnesku sudu...

  Sudije su predložile jednosatni odmor, ali je tužilac odbio pauzu za ručak i odmah počeo sa izlaganjem.

 • 01:33

  Wood se bavi trećom tačkom odbrane.

  „Gdje postoje dokazi, racionalni dokazi, da je ministrova odluka da Đokovićevo prisustvo u Australiji može da izazove posljedice o kojima ministar govori, o tome da će bujati antivaksersko raspoloženje. Da su dokazi postojali, mogli bi bili identifikovani, ali ministar nije naveo nijedan“, kazao je Wood,
 • 01:25

  Krenulo se na tačku 2., a advokat Wood rekao je da će iznošenje Novakove odbrane trajati još otprilike 15 minuta.

  Grafikon ankete portala "The Age" pokazuje dominantan sentiment Australijanaca koji glasi: Protjerajte Novaka Đokovića.

 • 01:17

  Sudu su advokati ponovili da Novak Đoković nije nikakva prijetnja po zdravstveni, niti sigurnosni sistem Australije.

  Ubrzo nakon toga objavljena je nova slika na Twitteru,

  Đoković na Twitteru - undefined

  Twitter: Đoković na Twitteru

   

 • 01:08

  Ako ste budni i pratite suđenje Novaku Đokoviću, niste sami.

  Pogotovo na globalnom nivou pošto zvanični YouTube prijenos prati trenutno 83.000 gledalaca.

  "Ovo što je učinio ministar Hawke je perverzija", kazao je advokat Wood.

 • 01;03

  Đoković ako pobijedi, opet može biti deportovan.

  O čemu se radi? Na popunjavanju prijave za put u Australiju, Novak je štiklirao da nigdje nije putovao dvije sedmice ranije, uprkos tome što je za Novu godinu poravio u Španiji.

  "Ovi događaji bi, potencijalno, mogli da dovedu do novog razloga za otkazivanje vize, i to po članu 109 Zakona o migraciji, ali je Alex Hawke zasad koristio 133. Ako Đoković pobijedi na sudu, Hawke bi mogao iznova da mu otkaže vizu, i to upravo na osnovu, dosad nekorišctenog, člana 109", pišu australijski mediji.

 • 00:59

  Spominjali su se i Adria Tour u Beogradu i Zadru! 

  Đokovićevi advokati kažu da bi se turnri koji su organizirani u toku pandemije trebali ignorirati kao dio ovoga procesa. Tome bi trebalo biti tako jer Đoković nije prekršio nikakva pravila o socijalnom distanciranju na tome turniru.

 • 00:51

  Ispred suda kreće okupljanje pristalica Novaka Đokovića, koje će tu sačekati konačnu odluku o tome hoće li Srbijanac igrati na Australian Openu.

 • 00:37

  Sudac Allsop upitao je Đokovićevog advokata Wooda što misli o intervjuu njegovog klijenta za francuski L'Equipe, dok je Novak znao da ima koronu.

  Wood kaže da je došlo do nenamjerne pogreške u procjeni.

  "Novak Đoković je svjestan da je to bila greška u procjeni", rekao je advokat Wood.

 • 00:30

  Wood je istakao i da je ministar Hawke donio potpuno drugačiju odluku u odnosu na ono što je odlučio sud.

  Kako je rekao, Hawke je ignorisao prvi argument vlade koji je pobijen na sudu, a to je da Novak nije imao odgovarajuće medicinsko izuzeće.

  "Ministar nije ni pročitao niti tražio medicinski materijal koji je Đoković dao nakon prvobitnog osporavanje njegove vize. To dokazuje da Đoković ne predstavlja nikakvu opasnost po javno zdravlje, s obzirom na njegovu nedavnu infekciju koronavirusom",  rekao je Wood.

 • 00:20

  Advokat Wood dokazuje kako se Australija poziva na pisanje štampe i to koristi kao dokazni materijal kojim bi podržala svoju tezu da je Novak antivakser i opasnost za Australiju.

  Wood naglašava da su Đokovićevi stavovi o vakcinaciji generalno bili poznati i davno prije no što je svijet uopće saznao što je to pandemija koronavirusa.

  "Novak je nekoliko puta rekao da nije doktor, da nije stručnjak u epidemiologiji, ali da može izabrati ono za što misli da je najbolje za njegovo tijelo", kazao je Wood.

 • 00:16

  Na društvenoj mreži Twiiter aktuelan je tag Djokovicgohome.

  Objavljena je i fotografija Đokovića na traci za prtljag na aerodromima, što jasno aludira da "pakuje kofere" i ide iz Australije.

  Đoković na Twitteru - undefined

  Twitter: Đoković na Twitteru

 • 00:10

  Đokovićevi advokati naglašavaju da bi i deportacija njihovog štićenika mogla izazvati antivakserske nemire u Australiji.

  "Deportacija bi mogla da proizvede antivakserske proteste i kršenje javnog reda i mira, nanoseći štetu kako Australiji, tako i samom Đokoviću", rekao je advokat Wood.

  Podsjetimo, upravo je ministar Hawke u poništavanju vize tvrdio da bi Novakovim ostankom u Australiji krenuli društveni nemiri antivaksera... Zanimljivo.

 • 11:58

  Đokovićevi advokati planiraju tvrditi da nije moguće razmotriti posljedice otkazivanja vize, da se ne može tvrditi da bi Đokovićevo prisustvo na turniru moglo biti rizično te osporavaju tvrdnje da je Đoković antivakser.

 • 23:55

  Riječ upravo ima Nick Wood, glavni advokat Novaka Đokovića.

  Sada iznosi svoje argumente, a oni su prije nekoliko trenutaka i objavljeni.

 • 23:54

  Sudija je istakao da saslušanje ne bi trebalo da traje dugo, ali da svakako neće postavljati vremenske okvire.

  "Trebalo bi da završimo do ručka, a ako se to ne dogodi... svakako vas neću ograničavati", rekao je sudija Alsop.

 • 23:50

  Sudac Allsop objasnio je strankama da je slučaj sa Saveznog na Federalni sud prebačen upravo zato da do konačnog kraja sage dođe što prije, s obzirom na početak Australian Opena u ponedjeljak.

 • 23:35

  Glavni sudac James Allsop ima uvodno obraćanje stranama.

  Tu su i danas Đokovićevi advokati, te Stephen Lloyd, advokat koji brani stranu ministra Hawkea.

  Čak 93,8 posto Australijanaca starijih od 16 godina je revakcinisano.

  Sve podatke pogledajte na grafici ispod:

  Čak 93,8 posto Australijanaca starijih od 16 godina je revakcinisano - undefined

  Twitter: Čak 93,8 posto Australijanaca starijih od 16 godina je revakcinisano

 • 23:30

  Počinje večerašnje saslušanje koje možete gledati na linku OVDJE.

 • 23:22

  Prema najnovijim informacijama australskog Guardiana, proces za večeras ipak počinje u 23.30 sata po našem vremenu.

  Đoković će ga ročište pratiti u uredu svojih advokata, kao i prije dva dana.

 • 23:20

  Postoje tri opcije ishoda suđenja!

  Prva opcija je da, ako Novak dobije slučaj, Alex Hawke nema pravo žalbe i Srbijanac bi definitivno učestvovao na predstojećem Australian openu.

  Ukoliko Đoković izgubi, jedina opcija će biti žalba Vrhovnom sudu, ali za tako nešto je potrebno vrijeme, koje srbijanski teniser nema.

  Treća opcija je "pat pozicija", odnosno da sudije ne uspiju da donesu odluku.

  U toj trećoj opciji odluku će donijeti Alex Hawke.

 • 23:15

  Srbija sa posebnom pažnjom prati dešavanja iz Australije. Porodica Đoković je proteklih dana bila posebno aktivna.

  Izdvajamo izjavu snahe Saške, koja je na Instagramu napisala čitavo pismo.

  Možete ga pročitati na linku ispod.

 • 23;12

  Kako će izgledati suđenje?

  Pravdu će dijeliti trojica sudija, ne jedan. Australija ne može više da uradi ništa po pitanju uzimanja vize, ukoliko mu je sada trojica sudija vrate.

  Svaka strana imat će po sat vremena za izlaganje slučaja.

 • 23:05

  Ministar imigracije Alex Hawke naglasio je u svojoj odluci da je Đokoviću uskratio vizu zbog njegovih antivakserskih stavova.

  Imao je valjano izuzeće za primitak vakcine.

  Đokovića večeras čeka sudbonosno saslušanje pred trojicom sudija Saveznog suda Australije.

 • 23:02

  Novak Đoković je krenuo na saslušanje!

  Na Twitteru je objavljen i snimak kako se vozi u automobilu. Djeluje opušteno.

 • 23:00

  Ročište pred Sudom u Melbourneu počinje u 23.15 sati, a sva dešavanja iz sudnice možete pratiti i na portalu Radiosarajevo.ba.

  Večeras ćemo saznati hoće li Novak Đoković dobiti priliku da se bori za 21. Grand Slem titulu, desetu u Australiji i ulazak u historiju tenisa.

  Budite uz Radiosarajevo.ba, pratit ćemo čitavo suđenje uživo, obavještavat ćemo vas o situaciji iz minuta u minut.

Srbijanski teniser Novak Đoković uskoro će saznati da li će moći nastupiti na ovogodišnjem Australian Openu.

Ročište pred Sudom u Canberri počinje u 23.15 sati, a sva dešavanja iz sudnice možete pratiti i na portalu Radiosarajevo.ba.

Večeras ćemo saznati hoće li Novak Đoković dobiti priliku da se bori za 21. Grand Slem titulu, desetu u Australiji i ulazak u historiju tenisa.

Podsjetimo, Đoković je jedan od rijetkih sportista koji nije vakcinisan te mu tako australske vlasti nisu izdale vizu.

Čak 93,8 posto Australijanaca starijih od 16 godina je revakcinisano.

Čak 93,8 posto Australijanaca starijih od 16 godina je revakcinisano - undefined

Twitter: Čak 93,8 posto Australijanaca starijih od 16 godina je revakcinisano

Budite uz Radiosarajevo.ba, pratit ćemo čitavo suđenje uživo, obavještavat ćemo vas o situaciji iz minuta u minut.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)